Glavni grad tehnologije: U blizini su Google, Apple…, a prometom u podzemnoj željeznici se još upravlja pomoću disketa!

Sustav s tri diskete u upotrebi je još od 1998. godine

Više od 220.000 putnika svakodnevno putuje podzemnom željeznicom Muni u San Franciscu. Kontrolni sustav koji upravlja vlakobima podzemne željeznice Muni nije toliko star – ali je sigurno zastario. U intervjuu za ABC7 Bay Area News, osoblje Agencije za gradski prijevoz u San Franciscu (SFMTA) reklo je da još uvijek kori diskete za pokretanje određenog softvera. Diskete su dio tzv. Automatic Train Control Systema (ATCS) tvrtke Muni Metro od njegove instalacije na stanici podzemne željeznice Market Street 1998. godine. ATCS ima više komponenti, sustava nadzora, pokretanja i rada gradske željeznice. Postavka, koja se oslanja na vrlo staru tehnologiju, u potpunoj je suprotnosti s drugim prometnim sustavima – poput flote autonomnih taksija koja juri u gradu.

Prema riječima osoblja SFMTA-e, radni dan započinje aktiviranjem tri diskete 5¼ inča. One, pak, sadrže softver koji se koristi za upravljanje računalima gradskih vlakova, odnosno o daljinskom upravljanju vlakovima.

Sustav s tri diskete u upotrebi je još od 1998. godine. Sada se radi sustavu koji bi trebao zamijeniti diskete, a koštat će stotine milijuna dolara, piše Wired.