Kinezi imaju prvi veliki brod na baterije: Njihov kapacitet je veći od 50.000 kWh!

Kada je brod u luci, kutije za baterije mogu se istovariti i zamijeniti napunjenim baterijama

Najveći električni kontejnerski brod na svijetu krajem prošlog mjeseca isplovio je na prvo putovanje iz luke u Šangaju u Kini. Sada je brod počeo redovito opsluživati nekoliko lučkih gradova duž obale ove zemlje. Brod Greenwater 01 pripada logističkoj tvrtki Cosco i duljine je 119,8 metara i širine 23,6 metara. Brod ima ukupni kapacitet baterije veći od 50.000 kWh kroz zamjenjive kutije za baterije koje su dizajnirane kao spremnici i postavljene na palubu. Ukupno ima mjesta za 36 kutija za baterije koje sadrže litij-željezne fosfatne (LFP) baterije.

– Svaka kutija za baterije može osigurati 1600 kWh električne energije. Šest kutija za baterije dovoljno je za svakodnevni rad broda, kaže Wang Jun, kapetan Greenwatera 01.

Kada je brod u luci, kutije za baterije mogu se istovariti i zamijeniti napunjenim baterijama. To skraćuje vrijeme punjenja broda. Plovilo pokreću dva elektromotora snage po 900 kW, a najveća brzina je 19,4 km/h. Osim 36 kutija za baterije, brod također utovaruje 700 standardnih kontejnera.

Iza projekta je suradnja 80 pojedinačnih tvrtki koje se bave sustavima kao što su električni pogoni, projektiranje i izgradnja brodova, logistika luka i terminala, znanstvene institucije, dobavljači baterija te industrijska ulaganja i financiranja. Cilj suradnje je elektrifikacija pomorskog sektora.