S ovim će kineskim automobilima Stellantis napasti Daciju u Europi: Kreće i proizvodnja u Poljskoj!

U početku će Leapmotorovi glavni proizvodi za Europu biti mali automobil T03 i SUV C10

Stellantis planira izazvati jeftine marke kao što je Dacia s jeftinim automobilima iz novog joint venturea s kineskim proizvođačem automobila Leapmotor. Stellantis je prošlog listopada uložio 1,5 milijardi eura u 21-postotni udio u Leapmotoru, a dvije su tvrtke osnovale zajedničku tvrtku pod nazivom Leapmotor International, u kojem Stellantis ima 51-postotni udio. Daje Stellantisu ekskluzivna prava za proizvodnju, izvoz i prodaju Leapmotor proizvoda izvan Kine, piše Automotive News Europe.

Sve počinje s električnim miniautomobilom T03 koji će se ove godine izrađivati iz gotovih kompenenti u Poljskoj. Ostala tržišta uključuju Bliski istok, jugoistočnu Aziju i Latinsku Ameriku. Partnerstvo nudi Stellantisu alat da se natječe na kineskom automobilskom tržištu, najvećem na svijetu, nakon nekoliko teških godina u kojima su marke poput Peugeota i Citroena izgubile većinu svog tržišnog udjela, a Jeep je prestao s proizvodnjom u toj državi. Sredinom prošlog desetljeća PSA Grupa, sada dio Stellantisa, prodavala je više od 700.000 automobila godišnje u Kini.

U početku će Leapmotorovi glavni proizvodi za Europu biti mali automobil T03 i SUV C10, SUV dugačak 4750 mm koji će navodno biti dostupan u EV i hibridnoj verziji. Očekuje se da će C10 i T03 dobiti EU certifikaciju do sredine lipnja. Dva druga mini automobila se razvijaju i planirana su za lansiranje nakon 2024. Dugoročno gledano, Leapmotor će pokrivati različite segmente sa SUV vozilima i crossoverima, a svi modeli bit će dostupni i s verzijama s volanom na desnoj strani.

T03 ima navodni domet od 280 kilometara i motor od 70 kW. On će biti veliki konkurent Daciji Spring Electric. Pretpostavlja se da bi ovaj autić mogao koštati oko 20.000 eura u Euopi. SUV C10 dugačak je 474 cm i ima opciju verzije s električnim pogonom i range extenderom.