Prva europska država razmišlja o posebnom porezu na električna vozila: Smanjuju se prihodi u proračunu…

Irska vlada ističe da će svi predloženi porezi na ova vozila biti inicijalno istraženi i, u konačnici, prije implementacije, testirani preko jednog ili više kontroliranih korisnika

Automobili s motorima s unutarnjim sagorijevanjem danas su opterećeni nizom naknada ili poreza koji pune državni budžet. Neki od ovih nameta zaobilaze električne automobile, a pritom se i subvencionira njihova kupnja. Pritom se porezi na električnu energiju ne mogu mjeriti sa zaradom na oporezivanju goriva. Zbog toga države ubiru manje novca, a kako će rasti broj električnih vozila, prihodi će se dodatno smanjivati. Međutim, već postoji država unutar Europske unije koja je predložila mjeru za ublažavanje ekonomskog gubitka za državu. Predlaže se donošenje ekskluzivnih cestarina za električne automobile na način da se kompenziraju gubici zbog nekorištenja fosilnih goriva.

Irska vlada već je blizu donošenja ove odluke. To je zakon na kojem se radi više od godinu dana. Naime, Irish Daily Mail otkrio je ove planove prije gotovo godinu dana. Tada se planiralo uvesti cestarinu na električna vozila.

Uslijedile su žestoke kritike dijela javnosti pa je zakon završio na marginama. Novi dokumenti koje je objavilo irsko Ministarstvo prometa vratili su ovu mogućnost na stol.

– Takav plan mogao bi predstavljati koristan prvi korak na putu prema sveobuhvatnom nacionalnom sustavu naplate korisnicima cesta na temelju udaljenosti i lokacije, koji će u konačnici biti potreban da zamijeni prihode od poreza na gorivo – kažu izvori iz vlade. Alternativno, vlada bi također razmišljala o tome da ih oporezuje godišnjom uplatom ovisno o kilometraži koju je prijavio korisnik. Oni to opisuju na sljedeći način:

– Također bi bilo moguće mijenjati godišnji porez na automobile na temelju prijeđenih kilometara, ovisno o adresi prebivališta registriranog vlasnika.

Irska vlada ističe da će svi predloženi porezi na ova vozila biti inicijalno istraženi i, u konačnici, prije implementacije, testirani preko jednog ili više kontroliranih korisnika, a sve kako bi se dobile potrebne informacije u vezi s tim. Međutim, ista izvršna vlast navodi da bi najjednostavnije bilo naplatiti korištenje cesta u obliku cestarine za električne automobile. Ipak, neće se posebno naplaćivati samo ova vozila nego i modeli s motorima s unutarnjim sagorijevanjem. Još jedna točka koju treba proučiti bit će povećanje cijene goriva kako bi se kompenziralo smanjenje potražnje za njima. Državi treba novac…