Ovo je najduža ravna cesta na svijetu: Kraljevstvo dosade u pustinji!

Predstavnici Guinness Worlda, organizacije koja stoji iza knjige rekorda, javljaju da je ruta je izvorno bila privatni put kralja Fahda

Dakle, u vožnji uvijek dobro dođe neki zavoj da razbije monotoniju. Ponekad vožnja na, na primjer, autocesti A3 zna biti naporna upravo zbog činjenice da nema uzvisina, nema oštrijih zavoja (ima onih blažih), uglavnom pratite ravnu liniju… Do prije nekoliko godina službeni naslov najduže ravne ceste pripadao je dijelu australske autoceste Eyre duljine oko 146 km. Međutim, ovu časnu titulu sada drži Autocesta broj 10 u Saudijskoj Arabiji. Cijela ruta duga je 256 km i povezuje Ad Darb, koji se nalazi u blizini Crvenog mora, s Al Bathom, smještenim tik uz Perzijski zaljev. U blizini potonjeg grada, smještenog oko 50 km južno od Katara, počinje najduža, potpuno ravna dionica rute, duljine čak 240 km. Upravo je taj fragment upisan u Guinnessovu knjigu rekorda kao najduža ravna ruta na zemlji.

Zanimljivo je da autocesta s dvostrukom kolničkom trakom i dvije trake u svakom smjeru ne samo da nema zavoja, već je i lišena i uzbrdica. Stoga, vozači koji prelaze rutu smještenu usred ničega mogu doslovno zaspati od dosade. Zbog transporta za petrokemijsku industriju, promet na ruti obično se pojačava u nekim periodima. Štoviše, na autocesti se često formiraju opasni pješčani nanosi. Saudijci vole postavljati kamere za nadzor brzine, a kazne za prebrzu vožnju mogu biti bolne. Prekoračenje ograničenja brzine na autocesti za 30 km/h kažnjivo je novčanom kaznom do 2000 saudijskih rijala, odnosno oko 500 eura.

Predstavnici Guinness Worlda, organizacije koja stoji iza knjige rekorda, javljaju da je ruta je izvorno bila privatni put kralja Fahda, koji je služio kao kralj Saudijske Arabije od 1982. do svoje smrti 2005. godine.