Ford je mislio 2030. godine ukinuti benzince i dizelaše: Sada povlači odluku!

Ford više ne proizvodi Fiestu, a od sljedeće godine u povijest ide i Focus. Možda ta strategija nije bila puni pogodak

Ideja mudrih glava u Fordu bila je prekinuti proizvodnju benzinaca i dizelaša u Europi do 2030. godine. No, kao što znate, prodaja električnih automobila trenutno nije na zadovoljavajućoj razini pa je vrijeme za promjenu planova. Ford je 2021. najavio svoj cilj da do kraja desetljeća u Europi prodaje samo automobile na električni pogon. To je pet godina ranije od plana Europske unije da nakon 2035. dopusti prodaju samo automobila s nultom emisijom u sklopu svoje strategije smanjenja emisija CO2.

Ford sada javlja da bi mogao nastaviti prodavati automobile s motorima s unutarnjim sagorijevanjem nakon 2030. ako ih kupci žele. Pogotovo se to odnosi na hibride i plug-in hibride.  Potražnja za električnim automobilima bila je blaža nego što je Ford prvotno planirao, a tvrtka ne postiže svoje ambiciozne ciljeve.

– Samo se moramo snaći na putu prema 100-postotnim električnim pogonima – rekao je Martin Sander, voditelj Fordovog sektora osobnih automobila u Europ u utorak za Financial Times Future of the Car summit.

Ford je dovršio investiciju od dvije milijarde dolara za prenamjenu svoje tvornice u Kölnu u Njemačkoj za proizvodnju električnih vozila temeljenih na MEB platformi Volkswagen grupe. Započet će serijsku proizvodnju električnog kompaktnog SUV-a Explorer u Kölnu u lipnju i predstavit će drugo vozilo na platformi MEB, također u lipnju. Kasnije ove godine Ford će također otkriti Pumu Gen-E, električnu verziju svog najprodavanijeg malog SUV-a proizvedenog u Craiovi (Rumunjska). Proizvođač automobila također je započeo prodaju električnih verzija kombija Transit Custom u Turskoj unatoč sporijem rastu tržišta električnih vozila. Podsjetimo, Ford više ne proizvodi Fiestu, a od sljedeće godine u povijest ide i Focus. Možda ta strategija nije bila puni pogodak.