Jednostavno rješenje: S malom promjenom solarni paneli mogu biti mnogo efikasniji!

Povećanje proizvodnje energije smanjuje broj potrebnih panela, čineći solarnu energiju dostupnijom u gradovima s gustom populacijom i malo dodatnog prostora

Znanstvenici sa Sveučilišta u Ottawi upravo su dokazali  da su najjednostavnija rješenja često i najefikasnija. Stavili su reflektirajuću bijelu foliju ispod solarnih ploča kako bi se više svjetla odbijalo na njih. Znanstvenici su, u pokušaju da poboljšaju tehnologiju iskorištavanja sunčeve energije, ispod panela postavili visokoreflektirajuće bijele površine, što je povećalo njihovu izlaznu energiju za 4,5%.

– Važno je da bi se ove  trebali postaviti izravno ispod solarnih ploča, a ne između redova, kako bi se povećala ova korist – kaže Mandy Lewis, voditeljica istraživanja. Kako bifacijalni solarni paneli apsorbiraju sunčevu svjetlost s obje strane, ovo je jednostavan alat za prikupljanje još više energije.

Studija koju je objavilo Sveučilište u Ottawi samo je početak nove međunarodne istraživačke suradnje između Nacionalnog laboratorija za obnovljivu energiju (NREL) i Sveučilišta u Ottawi.

Kako je 4% svjetskih kopnenih površina klasificirano kao pješčane pustinje, ova mala prilagodba mogla bi maksimizirati proizvodnju solarne energije na geografski različitim lokacijama, objašnjava Mandy Lewis, voditeljica istrživanja. Povećanje proizvodnje energije također smanjuje broj potrebnih panela, čineći solarnu energiju dostupnijom u gradovima s gustom populacijom i malo dodatnog prostora. Manje je više, već smo čuli izraz. Studija je upravo objavljena u Progress in Photovoltaics.