Amerika igra oštro: Sutra državna administracija uvodi rekordne carine na kineska vozila!?

Nove visoke naknade primjenjivat će se i na sirovine, poluvodiče, baterije i robu povezanu sa solarnim panelima

Očekuje se da će američki predsjednik Joe Biden sutra objaviti nove trgovinske mjere protiv Kine. Nove carine utjecat će, između ostalog, na električne automobile, javlja Wall Street Journal. Danas se na kineske električne automobile plaća 25 posto carine, kao i dodatak od 2,5 posto, baš kao i za sve uvozne automobile. Sada će carina biti učetverostručena. To znači da će na kineske električne automobile carina biti 100 posto. Ne treba biti posebno mudar pa zaključiti da s tom mjerom kineski automobili neće biti konkurentni.

Nove visoke naknade primjenjivat će se i na sirovine, poluvodiče, baterije i robu povezanu sa solarnim panelima, kažu ljudi upoznati s tim pitanjem. Bijela kuća je odbila komentirati informacije. Kroz politiku carina, Sjedinjene Države uspjele su zadržati kineske električne automobile na distanci, što baš i nije slučaj u Europi. Za Sjedinjene Države radi se o očuvanju radnih mjesta u važnim industrijama, kao što je autoindustrija.

Nekoliko stranih proizvođača automobila, uključujući kineski Polestar, sve više žele lokalizirati svoju proizvodnju za američko tržište. Proizvodnja Polestara 3 odvijat će se lokalno u SAD-u od sredine ove godine te bi se tako trebale izbjeći carine.