Australci su testirali čvrste baterije: Nakon probijanja nisu se zapalile!

Jedna od osobina koje bi čvrste baterije trebale imati je njihova sigurnost. Ovaj video prikazuje kako polučvrsta Li-S baterija reagira na test bušenja

Australska tvrtka Li-S Energy Limited objavila je da su njezine nove polukrute litij-sumporne baterije uspješno prošle rigorozne testove probijanja čavlima. Rezultati premašuju civilne standarde kao i još zahtjevnije vojne standarde koje je postavila američka vojska. Testovi uključuju prodiranje čeličnog čavla u ćeliju baterije u komori zaštićenoj od eksplozije. Svrha je utvrditi što se događa s baterijskom ćelijom ako se ošteti u nesreći ili ako dođe do unutarnjeg kratkog spoja. Testirano je ukupno 28 ćelija koje su premašile zahtjeve UL2271 i UL2580 civilnih standarda i američkih vojnih specifikacija MIL-PRF-32383/4X koje su zahtijevali partneri tvrtke u zrakoplovstvu. U travnju 2023. tvrtka je objavila da je postigla gravimetrijsku gustoću veću od 400 Wh/kg i volumetrijsku gustoću energije od 540 Wh/l sa svojom GEN3 kemijom u polučvrstom stanju. Te su brojke gotovo dvostruko veće od današnjih litij-ionskih baterija.

Izvršni direktor tvrtke Li-S Energy, Lee Finniear, rekao je:

– Na tržištu bespilotnih letjelica, električnih zrakoplova i, općenito, obrane, požar baterije mogao bi biti katastrofalan. Ovi rezultati pokazuju našim partnerima da su ćelije sigurne kada se u njih prodre i nastavljaju funkcionirati čak i nakon što su oštećene.

Trenutno, s ulaganjem od 10 milijuna australskih dolara, Li-S Energy dovršava puštanje u rad novog proizvodnog pogona faze 3 koji će tvrtki dati kapacitet za proizvodnju stotina ćelija tjedno. U nadolazećim mjesecima tvrtka će provesti niz dodatnih testova koji će potvrditi tablice s podacima o performansama ovih ćelija.