Renault je jasan: Iz naše perspektive nema smisla razvijati autonomna vozila!

Renault će surađivati s kineskim start-upom WeRide na razvoju električnih autonomnih minibuseva

Grupa Renault neće ciljati automobile SAE razine 3 autonomije, već će svoje aktivnosti u vezi s autonomnim vozilima usmjeriti na minibuseve koji prometuju na razini 4 na definiranim rutama, rekao je tehnički direktor Gilles Le Borgne. Renault trenutno nudi poboljšanu razinu 2, rekao je Le Borgne u utorak u Renaultovom tehničkom centru izvan Pariza, piše Automotive News Europe. To uključuje značajke kao što su prilagodljivi tempomat i pomoć pri održavanju u voznom traku. Automobili s ovom značajkom mogu se sami kretati zavojima pa čak i kružnim tokovima pri nižim brzinama, ali vozač i dalje mora držati ruku na upravljaču.

– Devedeset posto očekivanja kupaca već je ispunjeno s razinom 2 plus – rekao je Le Borgne.

Razina 3, koja dopušta vozačima da maknu ruke s upravljača, sve dok im vozilo ne pošalje upozorenje da opet ne preuzmu kontrolu, ključna je crta razdvajanja, rekao je, jer proizvođači automobila i vozači dijele odgovornost u sudaru. Do te linije odgovornost uglavnom snosi vozač.
– Mi smo popularan brend i ne želimo ulagati u razinu 3 jer je preskupa da si je naši kupci mogli priuštiti.

Renault će surađivati s kineskim start-upom WeRide na razvoju električnih autonomnih minibuseva, koristeći WeRide tehnologiju i Renaultove platforme za dostavna vozila, rekao je Le Borgne. Prodaja bi trebala početi do kraja ovog desetljeća, rekao je. Renault testira tehnologiju u WeRide minibusevima proizvedenim u Kini. Dva će autobusa biti dostupna javnosti za isprobavanje na teniskom turniru French Open u Parizu kasnije ovog mjeseca. Renault je dioničar tvrtke WeRide, koja ima 700 autonomnih vozila u pogonu, uključujući 300 minibuseva, od 2021. godine. Nedavno je dobio dozvole za testiranje svojih autonomnih minibuseva u UAE i Singapuru. Le Borgne je rekao da će novi propisi u Francuskoj i Njemačkoj dopustiti autonomni shuttle na javnim cestama. Vozila razine 4 rade bez vozača ili kontrola, ali samo u određenim situacijama.