(Navodno) kreće proizvodnja: Rusi su predstavili tri nove Volge, ali…

Proizvodnja novih Volgi planirana je krajem 2024. godine, a od 2025. u punom ciklusu

Ovaj ‘ali’ u naslovu je tu s razlogom. Naime, Rusi će pokreniti svoju staru marku automobila Volga, ali ovdje se ipak radi o tri automobila čiji su dijelovi proizvedeni u Kini i koji će se samo sastavljati u Rusiji. U odnosu na kineske Changane razlika je u logotipima i u prednjoj maski. Očekuje se da će Volga potpisivati SUV i limuzinu u srednjoj klasi te SUV u kompaktnoj klasi.

Na izložbi Digitalna industrija Rusije prvi put je predstavljena nova linija Volginih automobila. Međutim, pokazalo se da su svi automobili zapravo kineski. Čak se i ruski premijer Mihail Mišustin pobunio na štandu i zatražio da Rusi dizajniraju i proizvode barem volan.

Limuzina Volga C40 je kineski Changan Raeton Plus (na slici gore). Crossover Volga K30 je klon modela Changan Oshan X5 Plus (na slici dolje), a drugi crossover, Volga K40 je Changan Uni-Z. Sva tri nova automobila imaju turbobenzinski motor 1,5 l od 188 konjskih snaga i automatski mjenjač sa sedam stupnjeva prijenosa. Proizvodnja novih Volgi planirana je krajem 2024. godine, a od 2025. u punom ciklusu.

Od početka rata, odnosno ruske agresije na Ukrajinu, tu su državu napustili mnogi proizvođači automobila pa je zabilježen i veliki pad proizvodnje. Nakon što su inozmeni automobilski koncerni napustili zemlju, proizvodnja osobnih automobila smanjena je za 67%, na 450 tisuća primjeraka godišnje. Kako je ranije objavljeno, Putin je naredio svojim službenicima da voze Lade i Moskviče. Sada će imati i Changane, oprostite, Volge na raspolaganju.