BMW ima prvog robotskog psa u tvornici: Ima važnu ulogu u funkciji nadzora proizvodnje!

Uz Hams Hall, druge tvornice BMW Grupe također trenutno testiraju korištenje robotskih pasa

Četveronožni robot nazvan SpOTTO nedavno se pridružio timu u BMW-ovoj tvornici u Hams Hallu u Velikoj Britaniji. Autonomni robotski pas skenira postrojenje i osigurava besprijekorno funkcioniranje proizvodnih procesa. Opremljen vizualnim, toplinskim i zvučnim senzorima, SpOTTO prikuplja vrijedne podatke koje dostavlja sustavu nadzora te prati proizvodni pogon.

Dirk Dreher, direktor tvornice, oduševljen je:

– Zahvaljujući sustavu s robotskim psom imamo ogromnu količinu preciznih podataka i procjena, kao i sliku proizvodnih procesa u stvarnom vremenu. Projektni tim u Plant Hams Hallu kreirao je opseg poslova za našeg četveronožnog prijatelja i savršeno ga integrirao u naše procese.

Zahvaljujući svojim vizualnim, toplinskim i zvučnim senzorima, SpOTTO može obavljati brojne zadatke održavanja. Na primjer, on prati temperaturu proizvodne opreme i odmah prepoznaje ako je instalacija pregrijana – što je rani znak potencijalnog kvara. U tvornici BMW Group Hams Hall, SpOTTO se također specijalizirao za prepoznavanje curenja u cjevovodima za komprimirani zrak koji se koriste u proizvodnji. S obzirom na to da komprimirani zrak zahtijeva znatnu količinu energije, brzo otkrivanje curenja može smanjiti potrošnju energije.

SpOTTO je stvorio Boston Dynamics s nazivom proizvoda Spot. To je okretan robot dovoljno malen za korištenje u zatvorenom prostoru, koji se penje stepenicama i s lakoćom prelazi neravan teren. Spot je preimenovan u SpOTTO u Plant Hams Hallu – odajući počast nasljeđu britanske tvornice motora. Gustav Otto bio je jedan od osnivača BMW-a i sin Nicolausa Otta, izumitelja četverotaktnog motora s unutarnjim sagorijevanjem. Prošle godine više od 400.000 motora proizvedeno je u Plant Hams Hallu, koji uz SpOTTO zapošljava i oko 1600 ljudi. Prije predstavljanja SpOTTO-a u tvornici, posvećeni tim testirao je za koje bi aktivnosti pas robot bio prikladan u jednogodišnjem razvojnom procesu. Druge potencijalne funkcije također se ispituju: one uključuju čitanje analognih operativnih kontrola ili izvođenje složenih sekvenci pokreta koje četveronožnog robota čine još boljim u pristupu teško dostupnim područjima proizvodnje. Uz Hams Hall, druge tvornice BMW Grupe također trenutno testiraju korištenje robotskih pasa.