Pobjednici u velikoj utrci? Kinezi najavljuju masovnu proizvodnju baterija s čvrstim elektrolitom već 2026. godine!

Prvi sustav će navodno stići u hibridna i električna vozila marke SAIC od 2025. godine

Baterije s čvrstim elektrolitom smatraju se sljedećim velikim korakom u evoluciji električnih vozila. Sada kineski proizvođač automobila SAIC Motor tvrdi da je na putu masovne proizvodnje te vrste baterija 2026. godine.

Kako je izvijestio Autohome, tvrtka je na konferenciji o energetskoj tehnologiji SAIC Group najavila da će isporučivati tehnologiju svojim markama automobila od sljedeće godine. To će navodno početi s polučvrstim baterijama, koje još uvijek koriste nešto tekućeg elektrolita, a slijedit će i čvrste baterije. Prvi sustav će navodno stići u hibridna i električna vozila marke SAIC (koja uključuju MG, Baojun, Wuling…) od 2025. godine, s punim solid-state baterijama koje slijede 2026. godine.

Sljedeća u nizu tvrtki koje su najavile proizvodnju takvih baterija je Toyota, ali se ne očekuje da će doći do većih pomaka do 2030. godine. Tu je i Nissan, ali on svoje čvrste baterije najavljuje tek 2028. godine. Baterije s čvrstim elektrolitima su gušće, lakše i sigurnije, odnosno ne bi trebale biti zapaljive.