Visoki troškovi zamjene LED svjetala: Cijene idu do neslućenih visina…

LED svjetla gotovo je nemoguće popraviti, odnosno, moraju se zamijeniti...

LED svjetla na automobilima su trajna, ali nisu vječna. Prema francuskoj studiji SRA (Francusko strukovno udruženje tvrtki za procjenu štete na automobilima), složenost određenih prednjih svjetala bit će skupa za vozače. U ovom trenutku, rasvjeta već čini pet do deset posto prodajne cijene novog vozila i to će se samo pogoršati u nadolazećim godinama.

Pogotovo su skupi vlasnici Hyundai Tucsona i Kone te Kije EV6. Plaćaju između 8414 i 14.635 eura za kompletan set novih LED prednjih i stražnjih svjetala. Samo središnja svjetlosna letva za prednji dio novog Hyundai Kona stoji više od 9000 eura. Ali također su zamjene skupe za relativno pristupačne automobile kao što su Fiat 500 (3720 eura), BMW serije 1 (3678 eura) i Audi Q3 (5752 eura). Na samo nekoliko modela cijena je niža od 3000 eura.

Cijene u Hrvatskoj razlikuju se od onih u Nizozemskoj, ali ova studija je znakovita. Trenutna LED svjetla dizajnirana su za životni vijek od petnaest godina. To može omogućiti vozačima da se suoče s visokim troškovima.

LED svjetla gotovo je nemoguće popraviti, odnosno, moraju se zamijeniti…