Električni div iz BYD-a: Autobus s najvećim kapacitetom baterije za promet u Londonu!

Jedna od ikona grada Londona su njegovi poznati autobusi na kat. Sada je BYD predstavio vlastiti model za ovaj grad, koji karakterizira ogromna baterija

Kineska tvrtka predstavila je novi električni autobus u Bus Museumu u Londonu, a predstavljanje su pratili brojni engleski mediji. Novo gradsko prometalo nazvano je BD11 i karakterizira ga to što je gospodarsko vozilo s najvećim bruto kapacitetom baterije: do 532 kWh. Prema BYD-u, to modelu daje stvarni domet od oko 640 kilometara, više nego dovoljno za svakodnevnu vožnju u Londonu.

Između ostalog, BD11 ima modularni sustav baterija. Time će operateri moći imati veći ili manji broj modula te na taj način prilagoditi vozilo potrebama svog poslovanja. Za usporedbu, autobus ovog tipa obično prijeđe između 150 i 300 kilometara dnevno, u gradu. Baterija BD11, osim što je izdašnog kapaciteta, koristi i poznatu Blade tehnologiju koja je implementirana i u  električnim automobilima marke. To navodno jamči radni vijek između 12 i 20 godina.

Međutim, za tako veliku bateriju potrebna je odgovarajuća snaga punjenja. Iz tog razloga, BYD ga je prilagodio da može primiti vršne snagu do 500 kW. Ove točke se postavljaju na različitim autobusnim stanicama u gradu kako bi se osigurala vlastita opskrba električnom energijom. BYD se nada da će London koristiti njegovu flotu električnih autobusa.

Jedan autobus košta oko pola milijuna eura.