Zadatak za robote: U radiokativno okruženje nuklearke u Fukushimi ljudi ne mogu…

Radioaktivni gorivi elementi oštećene nuklearne elektrane Fukushima još nisu izvađeni. Novi roboti trebali bi početi s radom ove godine

Tokyo Electric Power Company Holdings (TEPCO) objavio je da su otopljeni gorivi sklopovi reaktorskog bloka Daiichi 2 u oštećenoj nuklearnoj elektrani Fukushima Daiichi prvotno trebali biti zbrinuti krajem 2021. godine. Međutim, složeni radovi opetovano nailaze na probleme i kašnjenja. TEPCO stoga ove godine želi izvaditi rastaljeni, radioaktivni materijal uz pomoć robota.

Početni testovi robota u brodogradilištu Mitsubishi Heavy Industries bili su uspješni. Roboti na daljinsko upravljanje koristili su teleskopsku cijev i kliješta za uklanjanje granula iz hrpe šljunka. Oni su usporedivi s fragmentima gorivih elemenata nuklearne elektrane. Kako objašnjava Yusuke Nakagawa, vođa grupe za program prikupljanja krhotina goriva u TEPCO-u, robot će u bliskoj budućnosti izvesti prve probne uzorke u reaktorskom bloku Daiichi 2. Planirano je izvlačenje tri grama visokoradioaktivnog materijala.

Probno uklanjanje ostataka goriva iz jedinice 2 važan je korak za kontinuirano provođenje budućih radova na na sanaciji nuklearke, koja je imala veliku havariju 2011. godine, nakon potresa u Japanu i tsunamija.

Ukupno se u tri oštećena reaktora nalazi oko 880 tona rastopljenog nuklearnog goriva. Osim toga, zaštitne posude triju reaktora oštećene su u različitim stupnjevima, sudeći po snimkama mini dronovima. Stoga se roboti prije uporabe moraju prilagoditi odgovarajućim uvjetima. TEPCO planira zahvaljujući robotima obnoviti nuklearnu elektranu Fukushima za 30 do 40 godina. Neovisni stručnjaci pak smatraju da je ovaj plan preoptimističan.