Bosch ima novi hibridni sustav za automobile: Dolazi iz 24 sata Le Mansa!

Bosch, jedan od vodećih svjetskih dobavljača automobilskih komponenti, želi prilagoditi svu svoju hibridnu tehnologiju razvijenu u utrkama izdržljivosti za cestovna vozila

Bosch je potvrdio da će njegova tehnologija za hibridne automobile, koja je testirana na 24 sata Le Mansa, vrlo brzo doći u cestovna vozila. Prema portalu Automotive News tu je namjeru potvrdio glasnogovornik tvrtke. Danas u Boschu proučavaju kako cijeli sustav i različite mehanizme hibridnog sustava ugraditi u cestovne automobile. Tvrtka vjeruje da su stotine tisuće prijeđenih kilometara u natjecateljskim uvjetima više nego dovoljni da testiraju svoje sustave i proglase ih prikladnima za široku potrošnju. Prema njihovim riječima, ovaj sustav može se prilagoditi potrebama bilo kojeg proizvođača, ovisno o njegovom pristupu i orijentaciji unutar tržišta, ali uvijek jamčeći da je vijek trajanja sustava raskošan.

Bosch je svjestan procvata koji hibridna vozila doživljavaju u široj javnosti. Mnogo je marki koje se klade na hibride, među ostalima poput Toyote, Mazde ili Renaulta. To je zbog stagnacije u broju registracija električnih automobila. Danas Bosch pregovara s određenim proizvođačima automobila kako bi se pozicionirao kao njihov glavni dobavljač komponenti za hibirdne sustave. U nadolazećim mjesecima više će informacija biti u javnosti.

Bosch je razvio sve komponente svog hibirdnog sustava, uključujući inteligentni hibridni softver za upravljanje napajanjem. Srce hibirdinog sustava je visokonaponski električni motor, koji se naziva i isporučuje do 200 kW i spojen je izravno na prijenos. Može raditi kao generator ili motor. Kao generator, pretvara kinetičku energiju trkaćeg automobila u električnu energiju i vraća je u bateriju kako bi se kasnije ponovno koristila. Kao motor, koristi električnu energiju iz baterije za pogon trkaćeg automobila. Krivulja okretnog momenta optimizirana je za niže raspone, što omogućuje puno brže ubrzanje iz zavoja. Na ovo ide kontrolna jedinica, brake by wire sustav te benzinski motor. Vidjet ćemo koliko će snage razvijati Boschov sustav koji će biti prilagođen serijskim automobilima.