Honda ima rješenje za buku koju stvaraju kotači: Odgovor su – komadi smole!

Honda je još 2010. predstavila prvi praktični rezonator za smanjenje buke, a sada je razvila rezonator druge generacije koji je upola lakši od prve generacije

Automobilske gume i njihovo kotrljanje na cesti stvaraju popriličnu buku, koja se najviše čuje kod električnih automobila, ali nema velike razlike i kod benzinaca te dizelaša. Probija se ta buka u kabinu vozila i često vas onemogućuje u razgovoru ili slušanju radija. Honda ima genijalno rješenje za problem, skrivene rezonatore koji rade na poništavanju buke koju proizvode gume. Oni podsjećaju na slušalice za uklanjanje buke.

Hondini inženjeri uspjeli su izračunati frekvenciju zvuka gume i stvoriti pasivne rezonatore. Postavili su ih na unutarnju površinu kotača i tako su navodno uspjeli reducirati buku. Buka koja se stvara unutar gume naziva se rezonancijom cijevi i prenosi se kroz ovjes u kabinu automobila stvarajući buku gume koju čuju putnici u vozilu. Honda je upotrijebila koncept Helmholtzove rezonancije, fenomen koji stvara zvuk kada osoba puhne preko vrha prazne boce, kako bi stvorila rezonator koji se omotava oko kotača i generira frekvenciju za suzbijanje rezonancije gume kada se zrak kreće unutar gume.

Rezonatori su izrađeni od lagane smole. Honda je još 2010. predstavila prvi praktični rezonator za smanjenje buke, a sada je razvila rezonator druge generacije koji je upola lakši od prve generacije.