Najveći brod na svijetu: Što je pokretalo tanker koji je bio dugačak 458 metara?!

Pokretala su ga dva Mitsubishijeva V2M8 kotla te Sumitomo Stal-Laval AP parna turbina s ukupnom snagom od 50.000 KS

Bila su to vremena ekscesa kada se nije razmišljalo ekologiji i sličnim temama. Najduži brod u povijest, tanker Seawise Giant građen je od 1974. do 1979. godine u japanskom brodogradilištu Sumitomo Heavy Industries u Yokosuki. Naravno, brod koji je bio dugačak 458 metara, imao je i najveću nosivost, istisnina mu je bila 657.019 tona.

U vrijeme kada je izgrađen, bio je najteži samohodni brod. S gazom utovarenog brodu od 24,6 m, nije mogao na sva svjetska mora i knaale. Naime, ovaj brod nije mogao ploviti La Mancheom, Sueskim kanalom ili Panamskim kanalom.

Brod je praktički potopljen 1988. tijekom Iransko-iračkog rata, ali je kasnije popravljen i vraćen u službu. Naime, Iračani su ga pogodili s nekoliko bombi i brod je potopljen. No s dubokim gazom i pltikim morem nije duboko potonuo. Brod je 2004. pretvoren u plutajuću jedinicu za skladištenje i istovar, usidren uz obalu Katara uz naftnom polje Al Shaheen. Brod je rastavljen i uništen 2010. godine u Indiji.

Pokretala su ga dva Mitsubishijeva V2M8 kotla te Sumitomo Stal-Laval AP parna turbina s ukupnom snagom od 50.000 KS. Bilo je to dovoljno za maksimalnih 15,5 čvorova, odnosno 30,6 km/h. Supertankeru je bilo potrebno  5,5 milja da se zaustavi s maksimalne brzine i 2 milje da se polukružno okrene.