Jedan primjer koji otkriva razinu katastrofe: Nepravilno odložene litij-ionske baterije izazivaju tisuće požara godišnje!

Ljudima se savjetuje da ne miješaju ove baterije s ostalim otpadom jer to može dovesti do iznenadnih požara

U Australiji službe za odvoz otpada svjedoče o više od 10.000 požara godišnje uzrokovanih litij-ionskim baterijama, koji se uglavnom događaju u kamionima za prijevoz otpada. Industrija otpada i recikliranja upozorila je da bi se potrošači mogli suočiti s teškim posljedicama. Traži se, naravno, sigurniji način odlaganja otpada. Australija proizvede više od 3300 tona otpada svake godine, a alarmantna brojka potaknula je ministre te zemlje da poduzmu mjere. Gayle Sloan, izvršni direktor Udruge za gospodarenje otpadom i obnovu resursa, strahuje da bi takvi problemi mogli dovesti do velike tragedije u bliskoj budućnosti.

– Ako ne poduzmemo nikakve korake u vezi s tim, i dalje ćemo gledati kako objekti i kamioni gore, potencijalno ćemo završiti s ozljedama naših radnika i smrtnim slučajevima – rekao je Sloan, a prenosi ABC.

– Nećemo biti u stanju pronaći ljude koji odvoze smeće i usluge će postati nedostupne.

Mnogi moderni prijenosni uređaji, uključujući telefone, tablete, računala, igračke, alate i vozila poput električnih bicikala i skutera, sadrže punjive litij-ionske baterije. Litij-ionske baterije su energetski guste i sadrže lako zapaljive materijale. Rizici i opasnosti povezani s baterijama uključuju požare, eksplozije, zračenje, toplinu, izloženost kemikalijama… Ljudima se savjetuje da ne miješaju ove baterije s ostalim otpadom jer to može dovesti do iznenadnih požara.

Neke baterije također mogu sadržavati otrovne kemikalije, teške metale i druge zagađivače okoliša koji mogu ugroziti zalihe vode i ekosustave ako se nepropisno odlože. Australian Capital Territory navodno je ostao bez postrojenja za recikliranje zbog požara izazvanog baterijama 2022. godine.