Kviz pitanje: Na što upozorava ovaj prometni znak?

Ovi su uspornici prisutni u Švedskoj, Norveškoj, Njemačkoj...

Nećete ga pronaći na našim cestama, ali u mnogim dijelovima Europe – hoćete. Koja je funkcija ovoga znaka? On upozorava na novi tip uspornika u prometu. Naime, novi uspornici počeli su se širiti, a posljednja država koja ih je implementirala je Danska. Ovo i je znak iz Danske.

Ovi su uspornici prisutni u Švedskoj, Norveškoj, Njemačkoj… Svaki komplet švedske tvrtke Edeva sastoji se od nadzorne kamere i aktivnog uspornika prometa. Svi vozači koji voze po ograničenjima brzine neće ni osjetiti uspornik jer će on ostati na visini (razini) ceste. Ako je vozač brži od ograničenja uspornik će se spustiti na nekoliko centimetara i kad prijeđe automobilom preko njega osjetit će udarac.

Tako se penaliziraju samo vozači koji voze brže od ograničenja, a svi ostali će preko uspornika prijeći bez posljedica – odnosno ovjes automobila neće biti izložen konstantnim udarcima i neće stradavati, a svi putnici u vozilu će uživati veći komfor. Prije samog uspornika je i prometni znak obavijesti.

Edeva kaže da su neovisne procjene pokazale da sustav smanjuje buku, poboljšava protok prometa i popuštanje te smanjuje brzinu na onu od postavljenog ograničenja brzine ±4 km/h.