Za ovo sigurno niste čuli: Veliki dizelski motor koji nema V konfiguraciju nego je X12!

Snagu na gusjenice prenosi 16-brzinski mjenjač, a tenk postiže brzinu do 80 km/h u oba smjera

Internetski portal The Drive piše o novom ruskom tenku T-14 Armata i njegovom jedinstvenom dizelskom motoru. Doduše, Armatu još nitko nije vidio u tragičnom i besmislenom ratu koji je Rusija pokrenul napadom na Ukrajinu, premda se spominje da je tenk na bojištu. No s informacijama u ratu treba biti oprezan.

Ono što nas zanima je novi dizelski motor Chelyabinsk 12N360 – srce ruskog tenka. Ova zvijer od motora u biti su dva dizelska V6 motora koji su postavljeni vodoravno jedan nasuprot drugome, tvoreći X raspored s nevjerojatnih 34,6 litara obujma. Motor daje 1500 konjskih snaga, ali je sposoban razvijati više od 2000 konjskih snaga uz cijenu – smanjeni radni vijek. Blokada je na 2000 o/min. Sa smanjenom izlaznom snagom, motor će trajati najmanje oko 2000 sati. Pri maksimalnoj izlaznoj snazi, motor troši oko 370 litara dizela po satu korištenja. Masa motora je oko 1500 kg.

Modernizirani borbeni tenk težak je oko 50 tona. Snagu na gusjenice prenosi 16-brzinski mjenjač (osam stupnjeva prijenosa naprijed i osam unatrag), a tenk postiže brzinu do 80 km/h u oba smjera.