Mravi autostoperi: Cijele kolonije ulaze u vozila i sele se na nova mjesta!

Znanstvenici su dokumentirali 52 slučaja mrava autostopera

Mravi su nevjerojatno organizirani, a čini se da su ovladali i umijećem autostopiranja. Naime, otkriveno je da cijele kolonije mrava ulaze u automobile te tako prelaze određene udaljenosti, napuštaju vozila i potom pronalaze novi dom. Scotty Yang, docent na Odjelu za entomologiju Virginia Techa pratio je i znanstveno obradio ovaj automobilski fenomen.

Istraživanje je trajalo od 2017. do 2023. godine. Tijekom tog razdoblja promatrao je devet vrsta mrava koji su stopirali u vozilima. Utvrđeno je da je sedam od njih invazivno na mjestima na kojima su pronađeni.

Znanstvenici su dokumentirali 52 slučaja mrava autostopera. Većina njih prijavljena je u sjevernom i središnjem Tajvanu.

– U mnogim slučajevima mravi su se vozili ispod poklopca motora ili u prtljažniku automobila i skutera. Uz to, u kabini vozila pronađeni su u 10 slučajeva, od kojih su polovica bili  Tapinoma melanocephalum ili mravi duhovi – objavili su znanstvenici. Spomenuli su i još jednu popularnu vrstu, crni kakao mrav, koja je činila gotovo 60% ukupnih prijavljenih slučajeva.

Slični obrasci ponašanja primijećeni su i u Virginiji u SAD-u.