Nove cestarine na njemačkim autocestama: Sada je pogođena nova kategorija vozila!

Plaćanje za njemačke autoceste vrši se pomoću ugrađene jedinice, online plaćanja unaprijed ili putem posebnih terminala

Njemačka je proširila suistav plaćanja na autocestama od 1. srpnja 2024. Nova skupina vozila uključena je u plaćanje naknade. To je važna informacija, posebno zbog novčane kazne koja doseže više od 240 eura. Njemačke autoceste su besplatne. Ova izjava je istinita, ali samo djelomično. Budući da vozači osobnih automobila i lakših vozila koriste autoceste besplatno. U slučaju kamiona, plaćanje je obveza i sada se taj program širi.

Do sada su samo vozila s težinom od 7,5 tona ili više morala plaćati prolazak njemačkih autocesta. Lakši automobili vozili su se besplatno. Prag za plaćanje smanjio se 1. srpnja 2024. godine. Pokrivat će vozila s masom većom od 3,5 tone. To je novost u njemačkom sustavu plaćanja autocesta.

Veća masa nije karakteristična samo za kamione. Takva se vrijednost može primjenjivati i na, na primjer, velike kombije ili SUV-ove uvezene iz SAD-a, kao i kampere ili teža električna vozila. Nova skupina vozača počet će plaćati na autocestama, ali je istovremeno Njemačka smanjila cestarine za korištenje saveznih brzih cesta.

Vozila s masom od 3,5 do 7,5 tona plaćati će:

Euro 6 standard plaćat će 15,1 centi po kilometru,

Euro 5 standard (EEV 1 klasa) plaćat će 18,9 centi po kilometru,

Euro 4 standard plaćat će 20,1 euro po kilometru,

Euro 3 standard plaćat će 22,5 centi po kilometru,

Euro 2 standard plaćat će 24,4 centi po kilometru,

Euro 1 i 0 plaćat će 24,8 centi po kilometru.

Cijene za vozila iznad 7,5 tona – rastu.  Plaćanje za njemačke autoceste vrši se pomoću ugrađene jedinice, online plaćanja unaprijed ili putem posebnih terminala. Vozač koji ne plati cestarinu može dobiti kaznu do 240 eura ili, na primjer, kaznu upozorenja u iznosu od 40 eura. Ako su putovanja bez plaćanja kontinuirana i slučaj ide na sud, na primjer, kazna može ići do 20 tisuća eura.