Težak udarac za vlasnike elektičnih vozila: Rapidno gube na cijeni i ubrzo vrijede manje od usporednog automobila s benzinskim motorom!

Cijene električnih vozila pale su za 30% do 40% od lipnja prošle godine, dok je prosječna cijena benzinskih automobila pala za samo 3% do 7% u istom razdoblju

Jedan od posljednjih dokaza da električni automobil još nije zaživio je tržište rabljenih vozila. Portal specijaliziran za kupnju i prodaju rabljenih vozila iSeeCars upravo je objavio studiju koja pokazuje da cijena rabljenih električnih vozila pada brže od rabljenih vozila s motorima unutarnjim sagorijevanjem i hibridnih vozila.

Cijene električnih vozila pale su za 30% do 40% od lipnja prošle godine, dok je prosječna cijena benzinskih automobila pala za samo 3% do 7% u istom razdoblju. Premda je pad cijena rabljenih električnih vozila dramatičan, ono što je  zbunjujuće je da nema naznaka da će se vrijednosti rabljenih električnih vozila stabilizirati. U jednom će trenutku cijene rabljenih električnih vozila morati dosegnuti dno, ali čini se da još nismo dosegnuli tu točku.

Dok je prosječna cijena vozila s nultom emisijom naglo pala u manje od godinu dana, cijena automobila s motorima s unutarnjim sagorijevanjem ostaje stabilna. Jedan od primjera koje koristi iSeeCars je vrijednost BMW-a serije 3 u usporedbi s onom rabljenog Tesla Modela 3. U lipnju 2023. električni automobil je imao prosječnu cijenu višu od BMW-a za 2635 dolara, ali u svibnju 2024. situacija se okrenula pa Model 3 ima prosječnu cijenu 4806 dolara nižu od BMW-a. Još jedan sličan primjer je onaj BMW-a X3 i Tesla Modela Y. U prosjeku je Model Y bio 4570 dolara skuplji od X3 u siječnju 2024., ali ta se razlika smanjila na samo 175 dolara u svibnju 2024. godine.