Najveće plovilo na svijetu: Neki misle da je brod, a drugi tvrde da nije…

Prelude je otporan na uragane pete kategorije te ima tri motora od 6700 KS

Ovo je najveće plovilo na svijetu. Tehnički, nije brod, ali oblikom podsjeća na brodove. Oko toga se još spore stručnjaci. Naime, ovo je plutajuća plinska platforma, ali ima motore i plovi, po potrebi. Prelude FLNG dugačak je 484 metara i širok 73 metra te je najveće postrojenje za preradu prirodnog plina na moru. Plovilo je dovršeno je 2017. godine te je pozicionirano u blizini sjeverozapadne obale Australije. Još 2021. godine web stranica s vijestima WAToday objavila je da je plovilo koštalo najmanje 17,5 milijardi američkih dolara, premda vlasnik Shell nikada nije potvrdio cijenu. U Prelude je ugrađeno čak 260.000 tona čelika te ovo plovilo ima maksimalnu istisninu od čak 600.000 tona, što je pet puta više od američkoih nosača aviona u klasi Nimitz.

Prelude nije samo ogroman, već je i kompleksan. Nekoliko sidara fiksiralo ga je na položaju te je nizom cijevi spojen na bušotinu duboku 250 metara i crpi plin. Odmah po dolasku na brod plin se hladi na – 162 °C i poprima tekući oblik što ga čini lakšim za transport.

Prelude je otporan na uragane pete kategorije te ima tri motora od 6700 KS. Njegov rad nije bio bez problema. Opreacije na Preludeu zaustavljene su u veljači 2020. nakon prijavljenog problema s električnim istaliacijama. Platforma je prije toga imala dva incidenta u kojima je došlo do nenamjernog ispuštanja plina. Opskrbu električnom energijom broda poremetio je manji požar 2. prosinca 2021. To je dovelo do novog prekida proizvodnje i evakuacije većine posade. No Prelude i dalje radi…