Kinezi se šire: Nakon Mađarske BYD gradi i drugu tvornicu koja će europsko tržište zasipati jeftinim električnim vozilima!

Prodaja BYD-a skočila je na rekordnih 982.747 vozila u drugom tromjesečju, što je više od 40 posto više nego prije godinu dana

Turska će uskoro predstaviti sporazum s kineskim proizvođačem električnih automobila BYD za izgradnju tvornice vrijedne milijardu dolara na zapadu zemlje, rekli su turski dužnosnici, a prenosi Bloomberg. Očekuje se da će turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan objaviti dogovor tijekom ceremonije u pokrajini Manisa, gdje će biti izgrađena tvornica. Nova tvornica mogla bi BYD-u omogućiti lakši pristup Europskoj uniji, s kojom Turska ima sporazum o carinskoj uniji. EU je povećala carine na uvoz kineskih električnih vozila, a BYD će plaćati dodatnih 17,4 posto na već postojećih 10 posto.

Turska ima i relativno veliko domaće tržište električnih automobila sa 7,5 posto udjela u prodaji automobila.

Proizvođač sa sjedištem u Shenzhenu objavio je da će u Europu dovesti jeftina električna vozila, uključujući hatchback Seagull koji će se prodavati za manje od 20.000 eura. BYD gradi prvu europsku tvornicu osobnih automobila u Mađarskoj, koju namjerava otvoriti prije 2026. godine. Proizvođač automobila otvorio je prvu tvornicu električnih vozila u jugoistočnoj Aziji 4. srpnja na Tajlandu. BYD je također preuzeo bivšu tvornicu Forda u Brazilu i traži lokacije za tvornicu u Meksiku.

Prodaja BYD-a skočila je na rekordnih 982.747 vozila u drugom tromjesečju, što je više od 40 posto više nego prije godinu dana. BYD puno očekuje od europskog tržišta.