Njemačka policija traži: Uvedite ograničenje od 100 km/h na Autobahnu! Električni automobili su – razlog!

Električna vozila ne mogu se kretati brzinama iznad 130 km/h bez dramatičnog skraćivanja dometa

U Njemačkoj nikada nije prestala rasprava o ograničenjima brzine na Autobahnu, odnosno dijelovima njemačkih autocesta na kojima ograničenja – nema. Sindikat policije (GdP) traži ograničenje brzine na autocestama od 130 odnosno 100 km/h. Time se žele povećati sigurnost u prometu i zaštititi okoliš i klima. U zajedničkoj izjavi koju je potpisalo i niz drugih udruga (Udruga za pomoć žrtvama prometnih nesreća, Savez za očuvanje prirode…) navedeni su sljedeći argumenti:

– Zbog smanjene brzine smanjuje se potrošnja, a time i emisije štetnih tvari iz vozila – to služi kao mjera zaštite klime. Različite studije pokazale su da usporavanje prometa vodi do značajnog smanjenja nesreća sa smrtnim ishodom i teško ozlijeđenih sudionika u prometu.

Predsjednik policijskog sindikata u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, Michael Mertens, tvrdi da je zbog sve većeg broja električnih automobila nužno ograničenje brzine na autocestama. Električna vozila ne mogu se kretati brzinama iznad 130 km/h bez dramatičnog skraćivanja dometa. Zbog toga vozači voze brzinama koje su niže od ograničenja, a to, prema Sindikatu policije, vodi do opasnih situacija u prometu, odnosno dolazi do kolizije puno bržih automobila i onih koji štede struju vozeći, na primjer, 100 km/h.