Tužio je BMW i dobio gotovo dva milijuna dolara: Zbog automobila je ostao bez dijela prsta?!

Neka vam i ovo bude upozorenje da ne stavljate prste na okvir vrata (s mekanim zatvaranjem). No pravo pitanje je - zašto biste to uopće činili...

U slučaju koji bi neke vlasnike BMW-a mogao natjerati da preispitaju svoju ljubav prema finijim stvarima, vlasnik X5 iz 2013. izašao je kao pobjednik—i bez palca, ali bogatiji za 1,9 milijuna dolara, nakon što je dobio tužbu protiv njemačkog proizvođača automobila.

Godwin Boateng, samozaposleni softverski inženjer, tužio je BMW i tvrdio da mu je automobil, doslovno, odsjekao vrh palca. Sve se to dogodilo zbog vrata s automatiziranim zatvaranjem, koja imaju ugrađeni elektromotor. U srpnju 2016. Njujorčanin Godwin Boateng naslonio je desnu ruku na rub vozačevih vrata koja su bila blago otvorena. Vrata su se tada zatvorila, a palac je ostao prikliješten. Kirurzi nisu uspjeli pričvrstiti odrezani dio. Boateng je tužio BMW za 3 milijuna dolara, tvrdeći da će izgubiti 250.000 dolara godišnje kao samozaposleni softverski inženjer.

BMW je pregledao Boatengov X5 i zaključio da nema problema sa zatvaranjem vrata (a što bi drugo?) te da korisnički priručnik sadrži upozorenja o vratima. Slučaj je otišao na suđenje, a početkom ovog mjeseca porota je dodijelila Boatengu 1,9 milijuna dolara odštete. Premda BMW nije proglašen krivim za neispravna vrata, porota je ipak zaključila da je 100% kriv za Boatengovu ozljedu palca.

Eto, neka vam i ovo bude upozorenje da ne stavljate prste na okvir vrata (s mekanim zatvaranjem). No pravo pitanje je – zašto biste to uopće činili…