Prvi slučaj u svijetu: Električni automobili pomogli su u slučaju nestanka energije!

Električni automobili na jednom su lokalitetu omogućili transfer električne energije, ali da bi se pokrile potrebe cijelog grada, bilo bi potrebno 100.000 električnih automobila

Tijekom nestanka struje u Australiji 16 električnih automobila ciljano je iskorišteno za napajanje domaćinstava. Bili su opremljeni sustavom za vraćanje električne energije u mrežu. U veljači je australska prijestolnica Canberra pretrpjela nestanak struje tijekom velike oluje. Znanstvenici predvođeni Šveđaninom Björnom Strömbergom na Australskom nacionalnom sveučilištu tada su bili u pripravnosti sa šesnaest automobila.

Električni automobili na jednom su lokalitetu omogućili transfer električne energije, ali da bi se pokrile potrebe cijelog grada, bilo bi potrebno 100.000 električnih automobila.

– Ovo je prvi put u povijesti da su se električni automobili ciljano koristili na ovaj način – kaže znanstvenik Björn Strömberg. Sada on i njegovi kolege imaju flotu od 51 automobila koja je spremna uskočiti u slučaju sljedećeg nestanka struje. Ističu da je potrebno još puno istraživanja prije nego što to zaista može utjecati na opskrbu energijom. Švedski Göteborgs Energi radi na sličnom projektu. Općinska elektroenergetska tvrtka surađuje s Polestarom i Volvom na korištenju električnih automobila za opskrbu strujuom tijekom peopterećenja mreže. Vrhunac snage nastaje kada je elektroenergetska mreža preopterećena i košta energetske tvrtke mnogo novca. Automobili su parkirani 90 posto vremena i to je ozbiljan resurs, misle Šveđani.