Italija prijeti Stellantisu: Poklonit ćemo svoje dvije marke Kinezima u zamjenu za proizvodnju u Italiji!

Trenutno su Innocenti i Autobianchi pod kontrolom Stellantisa, s kojim je talijanska vlada u otvorenoj svađi

Sukob između grupe Stellantis i talijanske vlade na čelu s Giorgiom Meloni mogao bi eskalirati neučekivanim potezom – davanjem marki Innocenti i Autobianchi u ruke Kineza. Tvornice automobila važne su europskim državama jer jamče zaposlenost, porezne prihode, važne statističke pokazatelje o proizvodnji i izvozu pa i stabilizaciju BDP-a. Povijesni brendovi Autobianchi i Innocenti mogli bi uskrsnuti, tvrdi Italija, a kako bi to postigla, vlada Giorgie Meloni voljna je dati ove dvije marke kineskim proizvođačima, pod uvjetom da se proizvode u Italiji.

Italija bi bila voljna staviti dvije marke na pregovarački stol s nizom kineskih proizvođača automobila, uključujući BYD, Great Wall Motors, Chery, Dongfeng i JAC, koji zainteresirani za otvaranje tvornica u Europi. Trenutno su Innocenti i Autobianchi pod kontrolom Stellantisa, s kojim je talijanska vlada u otvorenoj svađi. Naime, Meloni zahtijeva da se najmanje milijun automobila proizvodi u Italiji te sprečava Stelantis da koristi reference na Italiju u svojim modelima ako se ne proizvode na teritoriju te države, dok Stellantis traži poticaje i oslobađanje od poreza kako bi održao i povećao proizvodnju u Italiji.

Kako bi talijanska izvršna vlast mogla natjerati Stellantis da im ustupi ta dva brenda? Zahvaljujući odredbi poznatog Zakona o proizvodnji u Italiji. Ministarstvo uredu za patente može podnijeti zahtjev za oduzimanje žigova koji nisu korišteni dulje od pet godina. Ako bude odobren, zahtjev će omogućiti Ministarstvu industrije da preuzme ove dvije marke u posjed i ponudi zaštitni znak novim ulagačima zainteresiranima za ulazak na talijansko tržište.

Ministarstvo poduzetništva i proizvodnje u Italiji (MIMIT) podnijelo je zahtjev i dobilo od Ureda za patente (koji ovisi o istom ministarstvu) registraciju žiga Innocenti i Autobianchi, ali s grafičkim karakteristikama (logotipima) različitim od onih koje pripadaju kompanijama FCA Italija ili Fiat Group Automobiles, piše Il Sole24.

Očito, Stellantis neće dopustiti da mu ta dva brenda budu oduzeta. Stellantis bi mogao koristiti Innocenti i Autobianchi kao posebne edicije već postojećih Fiata, na primjer, i to bi bilo dovoljno. Podsjetimo, Autobianchi je nestao 1995., a Innocenti, 1997. godine.