Nevjerojatan projekt: Singapur će dobivati zelenu energiju iz Australije – pomoću rekordno dugačkog kabela!

SunCable je objavio da se očekuje da će projekt donijeti više od 13,5 milijardi USD ekonomske vrijednosti Sjevernom teritoriju tijekom razdoblja izgradnje i prvih 35 godina rada

Tvrtka SunCable dobila je ekološko odobrenje od vlade australskog Sjevernog teritorija (NT) i Uprave za zaštitu okoliša NT-a za razvoj svog projekta Australijsko-azijske veze (AAPowerLink). Projekt nastoji razviti najveće područje obnovljive energije na svijetu u regiji Barkly u NT-u. U prvoj fazi razvoja AAPowerLink isporučit će do 4 gigavata (GW) zelene električne energije industrijskim kupcima u Darwinu i 1,75 GW kupcima – u Singapuru, pomoću 4300 km dugačkog podmorskog kabela, objavio je SunCable. Ponovimo 4300 km!!!

Tvrtka očekuje početak opskrbe električnom energijom početkom 2030-ih. Zamišljeno je da AAPowerLink bude velika solarna farma, sustav za pohranu energije i prijenos koji će opskrbljivati ​​obnovljivom električnom energijom Sjeverni teritorij i izvoziti je u Singapur. Projekt će uključivati ​​solarnu elektranu u regiji Barkly, koja pokriva 12.000 hektara te će generirati 17-20 GW (vrhunac) iz solarnih elektrana.

Usporedbe radi, Loy Yang u Victoriji, najveća australska elektrana, ima kapacitet od 3,6 GW. Nadzemni dalekovod visokog napona istosmjerne struje (HVDC) duljine 800 km povezat će solarno područje s Murrumujukom, sjeveroistočno od Darwina. Murrumujuk će služiti kao konvertorska lokacija projekta, koja uključuje terminal za dalekovod. Pretvarat će električnu energiju iz HVDC-a u visokonaponsku izmjeničnu struju (HVAC) za povezivanje s Darwinom prije nego što se ponovno pretvori u HVDC za prijenos u Singapur.

SunCable je objavio da se očekuje da će projekt donijeti više od 13,5 milijardi USD ekonomske vrijednosti Sjevernom teritoriju tijekom razdoblja izgradnje i prvih 35 godina rada.

Projekt AAPowerLink usklađen je s prioritetima australske vlade u kontekstu gospodarskog razvoja sjeverne Australije i prijelaza na manje ugljično intenzivne oblike energije. Cilj projekta je smanjiti cijene električne energije u regiji Darwin za stambene i industrijske korisnike, smanjiti emisije stakleničkih plinova u Australiji i razviti novu industriju izvoza obnovljive električne energije.