Veliki povratak autosalona (u Parizu): Za sve su krivi – Kinezi?!

Prisutnost VW-a, BMW-a i Kije na sajmu u Parizu nakon što su preskočili događaj 2022. godine ukazuje na zabrinutost europskih i korejskih proizvođača automobila zbog sve veće konkurencije kineskih marki.

Njemački proizvođači automobila vratit će se ​​na Sajam automobila u Parizu. Brendovi Volkswagen grupe VW, Audi i Škoda najavili su sudjelovanje na događaju koji će se održati od 14. do 20. listopada, piše Automotive News Europe. BMW će biti prisutan s markama BMW i Mini. Ostale marke koja su potvrdile sudjelovanje su Renault, Dacia i Alpine te Stellantisove tri francuske marke, Citroen, DS i Peugeot. Među azijskim proizvođačima automobila, južnokorejska marka Kia potvrdila je prisustvo, a jedina kineska marka koja će sigurno doći na sajam je Seres.

Pariški sajam dugo je bio u krizi, 2020. zbog koronavirusa, a 2022. godine sudjelovalo je samo nekoliko francuskih marki, uz BYD i nekoliko azijskih brendova. Ovo je povratak Pariza na velika vrata. Sajam u Parizu održava se svake dvije godine, naizmjence s glavnim sajmom automobila u Njemačkoj, kojemu je sada domaćin Munchen.

Prisutnost VW-a, BMW-a i Kije na sajmu u Parizu nakon što su preskočili događaj 2022. godine ukazuje na zabrinutost europskih i korejskih proizvođača automobila zbog sve veće konkurencije kineskih marki. Zbog toga očigledno traže sve veću marketinšku prisutnost. Neki proizvođači automobila ostali su neodlučni ili nisu još odgovorili na pitanja o svom sudjelovanju, uključujući Toyotu i Stellantisove marke kao što su Alfa Romeo, Fiat i Lancia.

Na sajmu nema velikih kineskih marki, neće nastupiti: MG, BYD, Chery i Great Wall. Kineski se brendovi suočavaju s dvostrukim izazovom u Francuskoj: uz novonametnute carine Europske unije, francuska je vlada odbila subvencionirati električne automobile proizvedene u Aziji, uključujući Kinu, Japan i Južnu Koreju. Zbog toga su ta vozila skuplja i do 4000 eura.

Inače, za sajam u Njemačkoj već postoje ozbiljne najave, mogla bi sudjelovati cijela lepeza kineskih, europskih, japanskih i korejskih marki…