Europa središte nuklearne revolucije: Od 2028. će u upotrebi biti novi reaktor!

Reaktor će proizvoditi električnu energiju za samo 20 dolara po megavatsatu

Početkom srpnja Institut Paul Scherrer (PSI), najveći švicarski istraživački institut za prirodne i inženjerske znanosti, i Copenhagen Atomics, koji radi na reaktorima rastopljenih soli, najavili su veliki projekt. Četverogodišnji sporazum stavit će Europu na pole poziciju u području napredne nuklearne tehnologije.

Aslak Stubsgaard, suosnivač Copenhagen Atomicsa, u priopćenju za javnost navodi:

– Proveli smo gotovo desetljeće usavršavajući naše reaktore rastopljene soli, a sada smo ih spremni testirati u stvarnom okruženju.

Osim cilja potvrđivanja tehnologije, eksperiment će pružiti dragocjeno iskustvo za projektiranje, izgradnju, licenciranje te  pomoć u prikupljanju podataka za komercijalnu implementaciju. S Institutom Paul Scherrer (PSI), kao istraživačkim partnerom Copenhagen Atomicsa, ovaj eksperiment bit će pokrenut u Švicarskoj.

PSI provodi svoja istraživanja u području energije i klime, budućih tehnologija, zdravstvenih inovacija i osnova prirode. Oni upravljaju laboratorijem koji osigurava savršeno mjesto za testiranje kritičnog eksperimenta s rastaljenom soli koji je zakazan za 2026. godinu. Marco Streit, voditelj laboratorija PSI-a, navodi:

– Eksperiment je ključan korak prema napretku nuklearne energije.

Ovo bi doista moglo revolucionirati energetski sektor. Prema Thomas Jam Pedersenu, suosnivaču danske tvrtke, reaktor će proizvoditi električnu energiju za samo 20 dolara po megavatsatu, a prvi komercijalni reaktor mogao bi biti spreman već 2028. godine.

Nažalost, stigma katastrofa s nuklearnim reaktorima iz prošlosti navela je mnoge da zaborave činjenicu da su nuklearne tehnologije daleko napredovale, posebno kada je riječ o sigurnosti, smanjenju otpada i učinkovitosti.

Karakteristika ovakvog reaktora bit će niska radioaktivnost. On funkcionira na bazi rastaljene soli i torija (materijala čija dostupnost nije upitna), koji stvaraju reakciju i zagrijavaju masu, koja potom stvara paru i pokreće turbinu te stvara električnu energiju.