Pitanje nacionalne sigurnosti: Njemačka vlada zabranjuje prodaju jedne tvrtke u vlasništvu Volkswagena Kinezima!

Budući da se plinske turbine mogu graditi u praktički bilo kojoj veličini, projekti i proizvodi ove tvrtke mogli bi se koristiti u razaračima, helikopterima, tenkovima, mlaznim avionima...

U skladu sa Zakonom o vanjskoj trgovini i plaćanjima, njemačka Savezna vlada zabranjuje prodaju MAN-ovog biznisa s plinskim turbinama Kini. To bi moglo utjecati na interese nacionalne sigurnosti, objašnjenje je vlade. Njemačka vlada zabranila je planiranu prodaju biznisa s plinskim turbinama tvrtke MAN Energy Solutions kineskoj tvrtki CSIC Longjiang Guanghan Gas Turbine (GHGT). Svakako treba istaknuti da je cijeli MAN postao dijelom Volkswagenovog koncerna.

Kao podružnica China State Shipbuilding Corporation (CSSC), GHGT je duboko ukorijenjen u kinesku industriju oružja i, između ostalog, gradi motore za kinesku mornaricu. Časopis Handelsblatt citira izvještaje vladinih savjetnika u kojima navode da bi se plinske turbina mogle koristiti i u vojne svrhe. Budući da se plinske turbine mogu graditi u praktički bilo kojoj veličini, projekti i proizvodi ove tvrtke mogli bi se koristiti u razaračima, helikopterima, tenkovima, mlaznim avionima i bespilotnim letjelicama. Dakle, posao je propao.

Zanimljiv je odnos Nijemaca s Kinom. Njemačka je bila jedna od rijetkih država koja se postavila protiv uvođenja dodatnih carina kineskim vozilima koja se uvoze u Europsku uniju, štiteći svoju autoindustriju, koja, pak, izvozi luksuzne automobile u Kinu. S druge strane, kada je njihov interes ugrožen, jasno se postavljaju protiv kineskog kapitala.