Studija: Otapanje polarnog leda otežava rotiranje Zemlje, dani se produžuju!

Nova studija otkriva da se Zemljina os centrifuge mijenja zbog klimatskih promjena i unutarnje dinamike planeta

Kretanju Zemlje prvenstveno upravljaju Mjesečevo gravitacijsko privlačenje i unutarnji procesi u jezgri i plaštu. No topljenje ledenih ploča uzrokovano ljudskom aktivnošću pomiješalo se s tim prirodnim uzrocima. Nova studija otkriva da se Zemljina os centrifuge mijenja zbog klimatskih promjena i unutarnje dinamike planeta. Istraživači s ETH Zuricha koristili su najsuvremenije modele umjetne inteligencije kako bi bolje razumjeli kretanje Zemljine rotirajuće osi u odnosu na koru. Studija predviđa da će, ako emisije stakleničkih plinova nastave rasti, u konačnici nadmašiti dugogodišnji utjecaj Mjesečeve sile.

– Mi ljudi imamo veći utjecaj na naš planet nego što mislimo. I to prirodno stavlja veliku odgovornost na nas za budućnost našeg planeta – rekao je Benedikt Soja, profesor svemirske geodezije na Katedri za građevinsko, ekološko i geomatičko inženjerstvo na ETH Zurichu.

Otapanje leda na polovima preraspodjeljuje masu prema ekvatoru, usporavajući Zemljinu rotaciju. Voda putuje od polova do ekvatora, narušavajući Zemljinu ravnotežu. Kako se led topi na površini Zemlje, usporava rotaciju planeta i povećava trajanje dana. Istraživanje ETH Zuricha pokazuje da usporavanje malo produljuje naše dane – samo nekoliko milisekundi u usporedbi s tipičnih 86,400 sekundi. U fizici postoji zakon koji se zove očuvanje kutnog zamaha. U osnovi kaže da se rotirajući objekt voli vrtjeti istom brzinom, osim ako ga nešto ne prisili da se promijeni. Zemljina rotacija također slijedi ovo pravilo. Topljenje leda preraspodjeljuje masu, a ta promjena, prema zakonu, usporava Zemljino okretanje.