Što bi donijela pobjeda Donalda Trumpa na izborima u SAD-u: Europske marke automobila mogle bi biti jedan od gubitnika!

Kako bi pridobio naklonost naftnih kompanija, Trump je obećao „ubiti“ električni automobil ako pobijedi na izborima

Usred trgovinskog rata pokrenutog između Europe i Kine, sada raste strah da će biti upitan trgovinski sporazum Europe sa SAD-om. Napad na Donalda Trumpa prošlog vikenda promiče ga kao glavnog kandidata za predsjedničku fotelju i to bi moglo rezultirati protekcionizmom, odnosno favoriziranjem američke robe.

SAD i Europa imaju čvrsti trgovinski sporazum, ali to bi se moglo promijeniti ako dođe do promjene u Bijeloj kući. Štoviše, kako bi pridobio naklonost naftnih kompanija, Trump je obećao „ubiti“ električni automobil ako pobijedi na izborima.

Jedna od posljedice pokušaja atentata na Donalda Trumpa u subotu je pad dionica nekoliko europskih marki. Kao rezultat toga, od ponedjeljka je u tijeku val prodaje dionica jer se ulagači plaše da će nastaviti gubiti vrijednost. Porsche, koji je jedan od brendova koji najviše ovise o svom izvozu, posljednjih je dana doživio pad dionica za 5,7 posto. Tržište Sjeverne Amerike najvažnije je za tvrtku iz Stuttgarta: u 2023. tamo je Porsche prodao 26,9% automobila, ispred Kine (24,8%). Više od 86.000 modela te marke prodano je u SAD-u i Kanadi prošle godine.