Vožnja alkoholizrane osobe na motociklu: Vozač će platiti ozbiljnu kaznu!

Vozač bicikla, mopeda i motocikla ne smije prevoziti osobu koja je pod utjecajem droga ili lijekova ili ako u krvi ima alkohola iznad 0,50 g/kg

Kada pomažete pazite kako i čime pomažete. Pazite vi koji na dva kotača to dobro djelo kanite učiniti! Prijevoz alkoholizirane osobe je kažnjiv i ne samo alkoholiziranog već dakako i onog pod utjecajem droga ili lijekova. Svi znaju za magičnu granicu od 0,5 za vozača, je li isto predviđeno i za putnika ili za njega druge mjere vrijede? Isto! Na vlas isto 0,5! Pa vi pomažite! Pa budite kažnjeni. Pomozi sirotu na svoju sramotu, odnosno za vlastitih 60 eura! Vozač bicikla, mopeda i motocikla ne smije prevoziti osobu koja je pod utjecajem droga ili lijekova ili ako u krvi ima alkohola iznad 0,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka, zakon za vozača koji prevozi takvu osobu predviđa kaznu od  60,00 eura. Kazna za vozača! Kaznu zakon ne propisuje za putnika već za vozača koji takvu osobu prevozi.

Situacija krajnje prozaična! Vi na dva kotača (motocikl, moped, bicikl), policija zaustavlja, pušete vi, puše vaš putnik, vi ništa, on preko 0,5 i kazna vama! Vi ste ga prevozili. Nemojte reći da niste znali! Piše, piše u zakonu! Isti scenarij je i ukoliko se utvrdi da je vaš putnik  pod utjecajem droga ili lijekova.  Posebna tema je prijevoz djece mlađe od 12 godina na motociklu ili mopedu, to je prizor koji se zna često viđati, znaju to da „razvesele dijete“  činiti  često i sami očevi, bliski rođaci, susjedi.  Dijete mlađe od 12 godina ne smije se prevoziti na mopedu i motociklu! Zakon brani, lako je detektirati zašto!

Tu treba skrenuti i na temu oko koje se zna povesti žučna rasprava, koja svoje korijene ima u nekadašnjim propisima. Prednje sjedalo u automobilu i veseli suputnik! Je li ili nije zabranjeno na prednjem sjedalu u automobilu prevoziti osoba koja je pod utjecajem alkohola ili droga? Ta zabrana je doista svojedobno postojala, no u trenutno važećem zakonu je nema. Dakle, u automobilu veseli putnici vezani sigurnosnim pojasom dakako, mogu  biti na bilo kojem sjedalu, osim vozačkog! Tu odmah treba povući oštru crtu razgraničenja po pitanju tko što plaća i za koga zakon predviđa kaznu. Vozač i putnici tijekom vožnje u motornom vozilu na sjedalima na kojima su ugrađeni sigurnosni pojasevi, dužni su koristiti pojas na način koji je odredio proizvođač sigurnosnog pojasa, ukoliko putnici nisu vezani, kazna je predviđena za njih, ne za vozača.  No iznos je isti, nema diskriminacije ukoliko vozač nije vezan 130,00 eura, ukoliko putnici nisu vezani 130 eura za njih, svakog ponaosob, dakako. Kazna za putnika, sjedi li nevezan na suvozačkom sjedalu ili bilo kojem drugom, otraga, nebitno, kazna za njega!  Ne za vozača, osim ako se radi o djeci određene dobi i visine za koje je točno propisano gdje se i kako mogu prevoziti u vozilu.

Kažnjavaju li se doista putnici u vozilu zbog nevezivanjem sigurnosnim pojasom? Kako ne! Konkretno u predmetu Općinskog prekršajnog suda u Splitu Pp-4889/2022 okrivljenik je bio putnik u osobnom vozilu i to putnik na zadnjem sjedištu i nije bio vezan sigurnosnim pojasom. Proglašen je krivim za taj prekršaj i izrečena mu je novčana kazna. No to nije sve! Kako bi policija prilikom kontrole znala protiv koga postupati kao putnika u vozilu, mora ga nekako i identificirati. Neće ga tražiti vozačku dozvolu da utvrdi o kome se radi, jer vozač nije, već osobnu iskaznicu! Pazite i na taj detalj, uvijek i svugdje, uključujući i situaciju kada ste putnik u vozilu. Punoljetna osoba (i osoba koja ima 16 godina i prebivalište u RH a  kojoj je sud dopustio sklapanje braka prije punoljetnosti)  dužna je imati kod sebe osobnu iskaznicu i dati je na uvid osobama koje su na temelju posebnih propisa u obavljanju poslova iz svoje nadležnosti ovlaštene izvršiti uvid u osobnu iskaznicu radi utvrđivanja ili provjere identiteta nositelja osobne iskaznice.  Zakon o osobnoj iskaznici! Ukoliko nema kod sebe osobnu iskaznicu ili je odbije dati na uvid ovlaštenim osobama, novčana kazna 20,00 eura.  Naime, tako je sud u odnosnom predmetu nevezanom putniku na stražnjem sjedalu vozila izrekao i kaznu zbog nevezivanja i kaznu zbog neimanja osobne iskaznice.