Pametna rješenja iz Norveške: Cesta opremljena radarima pojačava svjetla kada se pojavi vozilo…

Norveška uprava za javne ceste procjenjuje da bi ušteda energije mogla isplatiti troškove projekta za manje od pet godina

Svjedoci smo napretka tehnologije u svakoj domeni ljudske djelatnosti, ali ponekad su pametna rješenja jednostavna i efikasna. Na primjer, u ovom slučaju dovoljan je samo radar i niz povezanih svjetala. Norveška je implementirala inovativan pristup smanjenju potrošnje energije i svjetlosnog onečišćenja pomoću cesta s automatskim zatamnjivanjem. Ova tehnologija uključuje korištenje LED ulične rasvjete opremljene radarskim senzorima koji detektiraju približavanje vozila ili pješaka. U trenutku kada nema prometa svjetla se prigušuju na oko 20% svjetline, značajno smanjujući potrošnju energije. Čim se vozilo ili pješak približe, svjetla se automatski pale punim kapacitetom, osiguravajući sigurnost i vidljivost na cesti.

Ovaj sustav je uspješno instaliran na dionici ceste u Norveškoj od devet kilometara i hvaljen je zbog uštede energije. Norveška uprava za javne ceste procjenjuje da bi ušteda energije mogla isplatiti troškove projekta za manje od pet godina. Ova je inicijativa dio širih napora u Norveškoj da se infrastruktura naknadno opremi sustavima inteligentne rasvjete kako bi se smanjila potrošnja energije.