Trgovinska napetost: Jedan od najvećih svjetskih investitora prodaje udjele u BYD-u!

Buffettova odluka da smanji svoj udio u BYD-u odražava i evoluciju tržišta električnih vozila i rastuće trgovinske barijere s kojima se kineski proizvođači suočavaju na Zapadu

Berkshire Hathaway, investicijska tvrtka koju vodi Warren Buffett, smanjila je udio u kineskom proizvođaču automobila BYD na manje od 5%. Tvrtka je prodala paket dionica na burzi u Hong Kongu, smanjivši svoj udio s 5,06% na 4,94%, navodi se u priopćenju podnesenom HKSE-u (Burza Hong Konga).

Odnos između Berkshire Hathawaya i BYD-a započeo je 2008., kada je američka tvrtka stekla 225 milijuna dionica za otprilike 214,63 milijuna eura. Između 2022. i 2023. Buffett je značajno smanjio svoj udio u BYD-u, nakon što su dionice tvrtke porasle za 600% u odnosu na 2008. i dosegnule najvišu razinu svih vremena u travnju 2022. U ponedjeljak su dionice BYD-a na burzi u Hong Kongu porasle za 1,2%, trgujući po oko 28,96 eura po dionici, nakon što je od siječnja dionica povećala svoju kapitalizaciju za više od 17%.

Međutim, smanjenje udjela Berkshire Hathawaya u BYD-u dolazi u pozadini trgovinskih napetosti. Europska unija nedavno je uvela carine od 17,4% na BYD, 20% na Geely i 38,1% na SAIC na uvoz električnih vozila kineske proizvodnje, a te bi tarife mogle postati stalne već u studenom. S druge strane, Sjedinjene Države planiraju od 1. kolovoza uvesti stopostotne carine na kineska vozila u pokušaju da zaštite svoju automobilsku industriju od kineske konkurencije.

Ukratko, Buffettova odluka da smanji svoj udio u BYD-u odražava i evoluciju tržišta električnih vozila i rastuće trgovinske barijere s kojima se kineski proizvođači suočavaju na Zapadu.