Veliki njemački proizvođač baterija na rubu je propasti: Očekuje se spasonosno ulaganje!

Ugledni proizvođač baterija Varta završio je u akutnoj krizi i bori se za opstanak. Nagađa se da bi Porsche mogao kupiti tvrtku

Proizvođač baterija Varta AG sada poduzima nekoliko drastičnih mjera kako bi spasili tvrtku od bankrota. Vjerovnici tvrtke mogu otpisati svoje dugove u reorganizaciji. Varta, kako se navodi, duguje bankama i investicijskim fondovima oko šest milijardi eura, navodi Stuttgarter Zeitung. Kada je u ponedjeljak ujutro otvorena Frankfurtska burza, cijena Varte pala je za više od 75 posto u nekoliko minuta, a kasnije su se dionice donekle oporavile.

Varta je veliki proizvođač potrošačkih baterija, a tvrtka je također pokušala uspostaviti tvornicu baterija za električne automobile, investiciju koja je bila već planovima, ali je zaustavljena prije godinu i pol. Varta proizvodi manje baterije za elektroniku, igračke i svjetiljke. Međutim, tvrtka Varta Automotive, koja opskrbljuje automobilsku industriju, ima druge vlasnike i nije uključena u krizu.

Kao novi vlasnici koji bi mogli doći i uložiti novac u Vartu, prema izvješćima u Stuttgarter Zeitungu, spominje se Porsche (koji je početkom mjeseca iskazao zanimanje i za kupnju Varta Automotive) i bivši većinski vlasnik Michael Tojner.