Nema milosti za ekologe: Blokirali su obilaznicu u Londonu pa dobili visoke zatvorske kazne!

Tužitelji su na suđenju prezentirali ekonomsku štetu uzrokovanu prosvjedima: kašnjenja više od 700.000 automobila, izravnu štetu od 765.000 funti i troškove policije u vrijednosti od 1,1 milijun funti

Dvije godine nakon što su blokirali M25 i izazvali velike prometne gužve, pet britanskih ekologa poslano je u zatvor zbog zavjere. Brojni prosvjedi uzrokuju velike gužve i kolone na cestama i koštaju gospodarstvo milijune. Nažalost, donositelji odluka protiv kojih prosvjednici prosvjeduju uglavnom ne osjećaju posljedice prosvjeda ili se oglušuju.

Britanci, očito nemaju milosti prema tome. Posljednjih dana pet aktivista za zaštitu okoliša Just Stop Oil, uključujući jednog od njegovih osnivača, osuđeno je za zavjeru, zatvaranje prometne žile kucavice u Londonu i osuđeno je na zatvorske kazne od 4 do 5 godina. Skupina, koja prosvjeduje protiv kontinuirane upotrebe nafte, koja ubrzava klimatsku krizu, organizirala je u studenom 2022. blokadu M25, obilaznice koja kruži britanskom prijestolnicom i jedne od najprometnijih cesta u Engleskoj. Roger Hallam (58), ekološki aktivist koji je suosnivač grupe, odlučio je djelovati na promet tako što je orgnizirao 50 prosvjednika koji su se penjali na portale iznad autoceste četiri uzastopna dana u studenom prije dvije godine. Tamo su vješali plakate s porukama Just Stop Oil, a zbog utjecaja na sigurnost, cesta je zatvarana. Spomenuti Hallam je osuđen na pet godina zatvora. Daniel Shaw (38), Louise Lancaster (58), Lucia Whitaker de Abreu (35) i Cressida Gatin (22) osuđeni su na po četiri godine zatvora.

Tužitelji su na suđenju prezentirali ekonomsku štetu uzrokovanu prosvjedima: kašnjenja više od 700.000 automobila, izravnu štetu od 765.000 funti i troškove policije u vrijednosti od 1,1 milijun funti.

Aktivisti su samo komentirali da neke ubojice dobivaju nižu kaznu…