U Belgiji su potrošili milijune na novi most: Sad imaju problem, preuzak je!

Cijela situacija pravda se biciklističkom stazom na nadvožnjaku, koja je uzela puno mjesta i uskim zemljištem, koje je otkupljeno za gradnju objekta

Kada bismo se oslanjali na klišeje, rekli bismo da je geografsko pozicioniranje ove vijesti prikladna nekim drugim prostorima, bližima nama, ali propusti se događaju i u razvijenijem dijelu Europe, tamo gdje obično čeznutljivo gledamo kada tražimo poslovne i organizacijske uzore. Novi most/nadvožnjak preko autoceste E40 u Drongenu (Tronchiennes), u blizini belgijskog grada Genta, svečano otvoren krajem svibnja, nije dovoljno širok. Kamioni, pa čak i širi automobili, jednostavno ne mogu proći jedni uz druge. Nadležna tijela već su postavila prometne znakove kako bi regulirala promet.

Radovi, koji su koštali oko osam milijuna eura, trajali su oko godinu dana. Flamanska Agencija za ceste i promet Belgije (AWV) prepoznala je problem, a kako i ne bi: dovoljno je da se jedan njezin djelatnik proveze tom dionicom. Prometni znakovi postavljeni su u blizini nadvožnjaka u utorak kako bi reguliral promet, pogotovo u zavojima, navodi agencija na svojoj web stranici.

Cijela situacija pravda se biciklističkom stazom na nadvožnjaku, koja je uzela puno mjesta i uskim zemljištem, koje je otkupljeno za gradnju objekta. Trenutno se proučavaju načini rješavanja problema, a raspravlja se o potpunom preuređenju prijelaza na autocesti Drongen, odnosno gradnji drugog objekta. Aktualni nadvožnjak pretvorio bi se u biciklistički. Za tu funkciju je dovoljno širok.