Lamborghinijevo novo remek-djelo: V8 motor sa 100 KS po cilindru, ide do 10.000 o/min…

Nasljednik Lamborghini Huracána, za sada poznat kao Project 634, zamijenit će atmosferski V10 za hibridni sustav s twin-turbo V8 motorom

Za samo nekoliko dana, 16. kolovoza, nasljednik Lamborghini Huracána bit će predstavljen na Monterey Car Weeku, u Kaliforniji (SAD). Huracán je ljestvicu postavio vrlo visoko, bio je jedan od najuspješnijih modela u povijesti marke. Lamborghinijev novi model bit će plug-in hibrid (PHEV), baš kao i Revuelto, premda ga talijanski brend radije naziva HPEV, što je kratica za High Performance Electrified Vehicle.

Nasljednik Huracána, interno nazvan Project 634, imat će novi 4,0-litreni twin-turbo V8 motor, koji je u potpunosti razvio Lamborghini, koji se može ići sve do 10.000 okretaja u minuti i sam postići 800 KS. Kažu u Lamborghiniju da je ovaj motor potpuno drugačiji od onog koji se koristi u Urusu SE (4.0 V8 Twin-turbo) koji se također koristi u modelima Porschea, Bentleya i Audija.

V8 motor ima kut od 90º i dva turbo punjača smještena unutar V bloka. Takvo postavljanje turbina smanjuje udaljenost protoka zraka, što se prevodi u brži odziv na papučicu gasa. Benzinski motor isporučivat će najveću snagu između 9000 i 9750 okretaja u minuti. Imat će elektromotor smješten između V8 bloka i mjenjača, motor koji će isporučivati ​​150 KS i 300 Nm okretnog momenta.

Priča se da će imati još dva električna motora na prednjoj osovini, s pogonom na sva četiri kotača, premda Lamborghini nije ponudio informacije u vezi s tim. Međutim, s V8 motorom i stražnjim električnim motorom trebao bi ponuditi ukupno oko 900 KS maksimalne snage. Za usporedbu, najsnažniji Huracán dosegao je 640 KS. Uz ove brojke vrlo je vjerojatno da će 0-100 km/h ubrzati za manje od 3 sekunde.

Dodajmo i da će se  Huracán nastaviti proizvoditi do prosinca kako bi se pokrile narudžbe.