Važno upozorenje iz Švedske: Ne punite električne automobile na kućnim utičnicama!

Broj električnih automobila značajno se povećao u posljednjih šest godina, ali se povećava i broj požara u električnim automobilima

U Švedskoj i hitne službe i Nacionalni odbor za električnu sigurnost savjetuju da se električni automobil ne puni u običnoj zidnoj utičnici od 230 V. Razlog: broj požara značajno se povećao u posljednjih šest godina. U hitnim slučajevima praktično je puniti svoj električni automobil u običnoj zidnoj utičnici od 230 V, ali sada Nacionalni odbor za električnu sigurnost i hitne službe Švedske savjetuju da to ne činite, izvještava švedski SVT.

Broj električnih automobila značajno se povećao u posljednjih šest godina, ali se povećava i broj požara u električnim automobilima. Između 2018. i 2023. MSB (Švedska civilna agencija za izvanredne situacije) je registrirala 490 požara povezanih s električnim ili hibridnim vozilima i drugim električnim prijevoznim sredstvima. Od toga su 120 bili osobni automobili, od kojih se 30 zapalilo tijekom punjenja, a spominje se ozbljan broj požara automobila koji su punjeni na kućim utičnicama.