Što znače ovi krugovi na cesti: Važan dodatak sigurnosti na prometnicama!

Dobri rezultati koje ova mjera daje naveli su brojne druge zemlje poput Škotske, Švicarske, Njemačke, Luksemburga, Italije, Španjolske ili Australije da razmisle o ovom tipu signalizacije

Pojava novih znakova uvijek stvara zbunjenost među vozačima. To se dogodilo i s kružnim crtama iscrtanim na nekim cestama. Ova oznaka na kolniku dolazi iz Austrije. Riječ je o znaku koji je u ovoj zemlji u upotrebi od 2019. godine i koji daje dobre rezultate. Upravitelj austrijskih cesta – KFV, navodi da se na cestama na kojima se počeo primjenjivati ovaj znak – uspjelo smanjiti nesreće motocikala za 80%.

Znak je niz krugova nacrtanih reflektirajućom, protukliznom bijelom bojom. Nalaze se uz punu liniju i imaju za cilj upozoravanje motociklista da se u označenim zavojima nalazi uski radijus u zavoju, odnosno da se zavoj naglo zatvara. Također, cilj je pomoći motociklistima kad sijeku zavoje da ne prelaze u suprotni trak na opasnim mjestima. Krugovi dodatno upozoravaju da se približavaju sredini ceste. Znakovi se nalaze na područjima u kojima se dogodio veliki broj nesreća.

Dobri rezultati koje ova mjera daje naveli su brojne druge zemlje poput Škotske, Švicarske, Njemačke, Luksemburga, Italije, Španjolske ili Australije da razmisle o ovom tipu signalizacije.