Koliko pada domet električnih automobila na vrućini: Nije kao zimi, ali nije ni malo…

Studija precizno kvantificira gubitak dometa električnog automobila koji može uzrokovati toplina. I ne iznenađuje podatak da je bolje kada nije prevruće!

Vrlo često govorimo o gubitku dometa električnog ili plug-in hibridnog automobila tijekom hladnog vremena, ali nedostatak učinkovitosti povezan s toplinom ne treba podcjenjivati. Podsjetimo se da za optimalan rad baterije vanjska temperatura mora biti između 15 i 25 stupnjeva. Ispod, kao i iznad tih parametara, dio energije troši se na održavanje temperature u normalnom radnom rasponu. Tada se troši mnogo energije (ovisno o temperaturi), a još nismo niti spomenuli smanjivanje dometa zbog uključivanja klima uređaja kako bi održali kabinu vozila na temperaturi koju želite.

Studija stručnjaka iz Recurrenta se oslonila na podatke iz oko 7500 električnih vozila i pokazala da gubitak dometa u slučaju vrućine može biti i do trećine ukupnog dometa!

Recurrentovo statističko praćenje počinje na temperaturi od 24 °C i pokazuju da na ovoj razini baterija automobila još ne gubi domet, ali već kod 27 °C, domet se počinje postupno topiti. Uz blagi gubitak dometa koji iznosi 2,8% u početku, zatim 3,5% na 29 °C. Dakle do ispod 30 °C to je još uvijek razumno, a vjerojatno i ne toliko upadljivo jer bi se, primjerice, domet od 450 km smanjio na 434 km na 29 °C. Kada se krene dalje od toga, stvari se pogoršavaju, a raspon djelovanja električnog automobila pada sve oštrije. Tako bi gubitak na 32°C iznosio 5%, porastao bi na 15% na 35°C i do 31% na 38°C! To znači, da od početnih 450 km dometa automobil sada prelazi 310 km.

Toplina utječe na domet električnih automobila, a čini se da je incidencija još uvijek niža ljeti nego zimi. Osim toga, ovaj podatak može biti vrlo različit ovisno o automobilu, neki od njih opremljeni su toplinskim pumpama, koje smanjuju opterećenje visokonaponske baterije.