Na prodaju je najskuplji ‘autootpad’ na svijetu: Kolekcija je doista fantastična!

Nadolazeća aukcija RM Sotheby’sa u listopadu 2024. ponudit će bogatim kolekcionarima rijetku priliku za posjedovanje kultnih vozila

O ovoj kolekciji u Kaliforniji pričali su brojni ljubitelji klasičnih automobila, raspravljalo se što je u njoj, je li precijenjena… Sada je, pak, jasno da se sastoji od niza dragulja autoindustrije i da je na prodaju. Dakle, u listopadu će na aukcijama biti legendarni autootpad/kolekcija Rudija Kleina, a cijeli posao vodi RM Sotheby’s Rudi Klein, njemački imigrant koji je svoju karijeru u početku gradio kao mesar, osnovao je svoju tvrtku čiji je osnovna djelatnost bila autootpad. Tijekom četiri desetljeća, Klein je tiho skupio fantastičnu kolekciju europskih klasika, uključujući ultra rijetke modele Mercedes-Benza, Porschea, Aston Martina i Lamborghinija. Ova kolekcija ostala je netaknuta i skrivena od očiju javnosti od Kleinove smrti 2001. godine.

Nadolazeća aukcija u listopadu 2024. ponudit će bogatim kolekcionarima rijetku priliku za posjedovanje kultnih vozila. Među vrhuncima je jedan od najrjeđih modela Mercedes-Benza ikada proizvedenih: Mercedes-Benz 500 K Caracciola Special Coupe iz 1935. Predstavljeni su i davno izgubljeni Mercedes-Benz 300 SL Alloy Gullwing iz 1955. i prototip Iso Grifo A3/L Spider iz 1967., a oba su kolekcionari tražili godinama. Neki su automobili u dobrom stanju, a neki u stanju skupocjenog autootpada u koje će trebati uložiti mnogo novca.

Gord Duff, globalni voditelj aukcija, rekao je:

– Tijekom protekla četiri desetljeća, naš tim je na tržište iznio bezbroj značajnih povijesnih automobila, svaki poseban na svoj način. Međutim, izvući iz skrovišta nešto o čemu se samo pričalo da postoji, poput legendarne Kleinove kolekcije, doista je posebno. Otkrivanje skrivenog Mercedesa 500K ili Alloy Gullwinga odjekuje kod svih, ne samo kod automobilskih entuzijasta. Ono što je Klein ovdje prikupio je jedinstveno, a znamo da će mnogi od ovih automobila živjeti generacijama, pokretati nove projekte ili biti sačuvani u svom izvornom stanju. To je stvarno uzbudljiva prilika za kolekcionare, a nebo je granica s ovom kolekcijom.

U ponudi u nizu aukcija, uživo i online, u listopadu 2024., bit će mnoga vozila a neka od njih su:

– Mercedes-Benz 500 K Caracciola Special Coupe iz Sindelfingena iz 1935.: Jedan od najpoznatijih predratnih Mercedes-Benzovih automobila, ovaj jedinstveni kupe jedini je primjerak te vrste, izvorno isporučen legendarnom Grand Prix vozaču, Rudolfu Caraccioli.

– Mercedes-Benz 300 SL Alloy Gullwing iz 1955.: Jedan od samo 29 Alloy Gullwinga proizvedenih, ovo je bio jedini primjerak isporučen u crnoj boji—i nekoć je bio u vlasništvu legendarnog trkača Luigija Chinettija.

– Mercedes-Benz 300 SL Roadster iz 1957.: Ovaj 300 SL napustio je tvornicu s bojom Fire Engine Red over Cream i bio je opremljen tvorničkim Rudge kotačima, najpoželjnijom konfiguracijom za rani Roadster.

– Horch 855 Special Roadster iz 1939.: Poznat po svom raskošnom dizajnu i povijesnom značaju, ovo je jedini preživjeli 855, ultimativni Horchov automobil. Uz bogato podrijetlo, njegova fascinantna prošlost uključuje i korištenje za holivudske reklamne fotografije 1950-ih.

– Bertoneov prototip Iso Grifo A3/L Spider iz 1967.: Jedini tvornički izrađen Grifo kabriolet, korišten za tvorničke reklamne fotografije, jedinstveni A3/L Spider kupio je Rudi Klein prije mnogo godina od renomiranog entuzijasta i holivudskog producenta, Grega Garrisona.

– Porsche 356 B 1600 ‘Twin-Grille’ Roadster od d’Ieterena iz 1961.: Klasični model poznat po svom prepoznatljivom dizajnu i performansama, u traženoj konfiguraciji Twin-Grille u izvanrednom izvornom stanju. Vjeruje se da ima tek oko 1000 prijeđenih kilometara.

Da biste participirali u ovoj aukciji dvoljno je samo odvojiti pokoji milijunčić…