Osobe koje nemaju prebivalište u Hrvatskoj: Kako će one platiti prometnu kaznu i što ako pokušaju izbjeći tu obvezu!?

Ne uplati li se novčana kazna u roku određenom odlukom o prekršaju, novčana kazna odmah će se zamijeniti kaznom zatvora, propisuje zakon

Opći podaci nikom nisu strani. Hrvatska je u siječnju 2023. postala članicom područja Schengena, europskog područja bez provjere na granicama. Nama stranci više nisu osobe koje nemaju hrvatsko državljanstvo, niti nam je inozemstvo država izvan granica Republike Hrvatske. Niti su oni stranci, niti su te zemlje strane zemlje tj. inozemstvo. Moramo se priviknuti na to! Što prije to bolje! Zakon o sigurnosti prometa na cestama definira stranca kao državljanin države koja nije članica Europskog gospodarskog prostora, a »inozemstvo« odnosno »stranu državu« kao državu izvan Europskog gospodarskog prostora. I što ćemo onda po pitanju kazni i kažnjavanja onih koji više nisu stranci, ali ne prebivaju u Republici Hrvatsko s obzirom na Schengen, odnosno onih koji su doista državljani zemalja koje nisu članice Europskog gospodarskog prostora! Koji su u povoljnijoj poziciji u pogledu mogućnosti izbjegavanja plaćanja kazni za prekršaje počinjene na prometnicama Republike Hrvatske.

Jednakost svih pred zakonom. Zar to nije jedna od vrijednosti suvremenih demokratskih društava? Zar doista, za sve isti tretman, svima isto?  I nadalje! Kazne se platiti moraju! Što se može desiti ako se ne plate? Štošta! Zar ste zaista mislili da zakonodavac nije vodio računa o iskonskoj ljudskoj potrebi da se zakoni i propisi zaobiđu uz korištenje obrasca daleko od suda, daleko od kazne, mogu mi staviti soli na rep?

Reda mora biti!  Svima isto, neovisno je li u pitanju  strani državljanin, odnosno državljanin države koja jest ili nije članica Europskog gospodarskog prostora ili je riječ o hrvatskom državljaninu, koji nema prebivalište ili boravište u Republici Hrvatskoj. Kad takva osoba  počini prometni prekršaj na području Republike Hrvatske smatrat će se da je izrečenu novčanu kaznu platila ako novčana kazna bude plaćena  na mjestu počinjenja prekršaja u visini polovice propisanog minimuma ili polovice točno određenog iznosa novčane kazne ukoliko se radi o prekršaju za koji je kao kazna propisana samo novčana kazna do 265,45 eura za fizičku osobu. Također će se smatrati plaćenom ako nakon provedenog prekršajnog postupka i donošenja odluke o prekršaju kojom  mu je izrečena novčana kazna, plati 2/3 izrečene novčane kazne u roku određenom odlukom kojom je ta kazna izrečena. To je idealan scenarij, kazna izrečena, kazna plaćena.

No, što ako kazna ne bude plaćena? Čovjek se ogluši, napravi lud, ignorira. Ako policijski službenik počinitelju prekršaja koji nema prebivalište ili stalno boravište u Republici Hrvatskoj izrekne tu novčanu kaznu i odredi troškove postupka, a on odbije platiti kaznu i troškove, policijski službenik može počinitelja dovesti sucu općinskog suda uz podnošenje optužnog prijedloga. Sudac općinskog suda će odmah ispitati privedenog počinitelja prekršaja. Prekršajni zakon dakle, predviđa poseban tretman za osobe, okrivljenike koji nemaju nema prebivalište ili stalni boravak u Republici Hrvatskoj. Čiji su oni državljani, Prekršajni zakon ne zanima, bitno je imaju li ili nemaju prebivalište ili stalni boravak u Republici Hrvatskoj.

Postoji i mogućnost u određenim okolnostima privremenog oduzimanja putne ili drugu ispravu ili vozačke dozvolu ako je to potrebno kako bi se osigurala prisutnost te osobe u prekršajnom postupku, odnosno kako  je se spriječilo u činjenju novih prekršaja ili u sprječavanju ili otežavanju dokazivanja u postupku. Tu slijedi za gore navedene kategorije osoba i jedna specifičnost! Ne uplati li se novčana kazna u roku određenom odlukom o prekršaju, novčana kazna odmah će se zamijeniti kaznom zatvora, propisuje zakon! Kada okrivljenik koji nema prebivalište ili stalni boravak u Republici Hrvatskoj nije uplatio novčanu kaznu u roku određenom odlukom o prekršaju, novčana kazna odmah će se zamijeniti kaznom zatvora. Naravno da i nadležna tijela  i država i okrivljenici preferiraju plaćanje, novac! Platiti? Robijati? To su opcije za one bez prebivališta ili stalnog boravka u Republici Hrvatskoj, neovisno o čijim se državljanima radi, Europski gospodarski pojas ili ne, na to treba računati pri ponovnom ulasku u RH i boravku na njezinom teritoriju.