Mjere zabrane upravljanja vozilom i negativnih prekršajnih bodova: Kada opet možete voziti?!

Kod zaštitne mjera zabrane upravljanja vozilom i negativnih prekršajnih bodova  jedinu sigurnost pruža „kutak za vozače“ MUP-a

Neznanje nije opravdanje! Ukoliko tu lekciju do sada niste svladali, bilo bi dobro da je što prije usvojite osobito ako ste počinili kakav prometni prekršaj posljedica kojeg su negativni bodovi. Niste znali ni da ste te ih dobili, na sudskom ročištu koje se održalo povodom vašeg prigovora kojim ste molili da vam kazna bude što manja ili da vam ne uzimaju vozačku ili ste možda tražili plaćanje novčane kazne u ratama, nitko riječ prozborio nije na temu negativnih bodova. Pravna posljedica negativnih prekršajnih bodova nastupa danom pravomoćnosti odluke kojom je utvrđeno da je počinjen prekršaj za koji su zakonom propisani negativni prekršajni bodovi. Pravomoćnost, što je to točno i kako se računa? Ako u dvije godine skupite određen broj negativnih prekršajnih bodova vozačka se ukida i oduzima!  Vozač  samo želi  znati od kojeg točno datuma te dvije godine teku, što se u međuvremenu izbrisalo, što se upisalo, koliko negativnih bodova ima! Dakle, kad bi vozač znao da je unutar period od dvije godine blizu magične granice nakon koje mu se vozačka ukida i  oduzima i te kako bi vjerojatno pazio, vožnjom kao po jajima da si ne natovari na vrat još kakav prekršaj u kompletu s kojim idu i negativni bodovi! Oni isti o kojima sud niti zbori, nit progovara, niti mu ih izriče! Oni su posljedica osude! Niste znali koliko ste za koji prometni prekršaj prikupili negativnih bodova, kad su oni upisani? Kad je nastupila ta pravomoćnost i što to uopće znači? Vaše nezananje o tim pojmovima ne zanima ni policiju ni sudove!

Što sve vozači moraju znati, što predvidjeti u prometu, kakvim vozačkim iskustvom raspolagati da bi uopće živi i zdravi opstali na prometnicama, doista je teško opisati!  Što moraju znati iz pravne sfere, neovisno o tome što se pravu ne kane profesionalno posvetiti,  posve je drugi par rukava. Koje su posljedice nepoznavanja pravnih propisa koji se tiču vozača, mnogi slute ali da se to može u jednoj latinskoj poslovici iskazati, malo tko! Tim više što većina vozača niti je pravne struke, niti s lakoćom barata latinskim jezikom i mudrostima iskazanim na tom jeziku. Ustavni sud Republike Hrvatske za neupućene, međutim, milosti nema budući je u njegovom Rješenju U-I-3351/2023 od 3. 10. 2023. istaknuto: „Načelo da nepoznavanje prava škodi (ignorantia iuris nocet) jedno je od temeljnih pravnih načela te je stoga dužnost svakog mladog vozača i vozača upoznati se s pravilima prometa i ponašanja na cestama te nepoznavanje tih prava pada na njihov teret“. Ustavni sud istodobno je istakao da su prije stupanja na snagu Zakona o sigurnosti prometa na cestama sam zakon i sve njegove izmjene i dopune objavljene u službenom glasilu RH tj. Narodnim novinama čime je svima osigurana laka dostupnost tog zakona. Ne čitate redovno Narodne novine, tko  vam je kriv!  Ima izlazna varijante, provjerite stanje negativnih bodova na stranici MUP-a (kutak za vozače, provjera statusa vozačke dozvole, obavijest o prekršaju u prometu) da vas ne bi iznenadilo kad vam se zbroje sa bodovima koje ćete zaraditi u kompletu sa sljedećim prometnim prekršajem.

Što vozačima teže pada od novčane kazne za počinjeni prometni prekršaj? Vozačka, nju treba spašavati! To je u fokusu! Što ću bez vozačke? Kako na posao? Kako djecu, starce i nemoćne razvoziti? I što  kad zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom u trajanju od nekoliko mjeseci bude izrečena? Ništa, ne vozite, čekate da prođe taj period. Dakle, od trenutka od kad ta mjera počne teći do trenutka dok ne protekne, vi ne vozite. Na prvu izgleda da to nije neka mudrost! Uostalom zašto o tome uopće govorimo, kad je to tako samo po sebi razumljivo? Bilo bi, da brojne presude ne govore u drugom pravcu. Naime, mnogi  vozači, uopće ne znaju kad im je ta mjera zabrane vožnje točno počela teći, pa stoga ne znaju ni do kada im traje! U tom grmu leži zec! Pogrešna računica ekstremno je skupa! Vi primjerice imate svoje viđenje stvari od kada je mjera počela teći, jedni misle od dana kad su primili sudsku presudu, drugi misle da je to od dana kad su platili novčanu kaznu, treći su stava da taj rok počinje od dana kad prođe rok za plaćanje novčane kazne, četvrti misle da će ih valjda netko iz MUP-a obavijestiti o tome. Neki su čak stava da će ih zvati da predaju vozačku dozvolu, pa od dana kad su je predali dok je ne preuzmu, očito je da vozačke nemaš, pa stoga ni ne voziš!

No što ako pogriješite? Budete u krivu u pogledu toga od kada do kada, od kojeg datuma do kojeg ne smijete voziti? E naći ćete se u gadnom problemu. Uvjereni da će vas netko obavijestiti, kada to počinje teći, vozite bezbrižno ili izračunate do kojeg datuma traje ta mjera pa nakon toga sjedate za volan! No zaustavlja vas policija i kaže da upravljate vozilom dok vam traje ta zaštitna mjera! A kazna za to? Užas! Članak 289. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisuje da će se novčanom kaznom u iznosu od 1320,00 do 2650,00 eura ili kaznom zatvora do 60 dana kazniti za prekršaj vozač koji upravlja vozilom za vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom. Pored toga vozaču koji je proglašen krivim za to djelo izreći će se zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od najmanje šest mjeseci, ako je prekršaj počinjen drugi put, odnosno  najmanje 12 mjeseci, ako je prekršaj počinjen treći odnosno svaki sljedeći put a uz to i šest negativnih prekršajnih bodova se upisuje u odgovarajuću evidenciju.

Pa vi krivo računajte, pa vi budite u zabludi u pogledu računanja, početka i završetka trajanja te mjere!  Dobro kako onda? Kako se to računa? Morate zaviriti u Prekršajni zakon! I to nije sve. Kod odgovora na to pitanje uvode se s klupe u igru pravni pojmovi pravomoćnost i izvršnost! Zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom počinje teći od izvršnosti presude. Što vama znači izvršnost? Koji je to dan? Prekršajni zakon kaže da je presuda izvršna nakon što je postala pravomoćna, uručena osuđeniku, protekao rok za njezino dragovoljno izvršenje, ako je to određeno presudom i utvrđeno je da nema zakonskim smetnji za njezino izvršenje. Rješenje inače postaje pravomoćno kad se više ne može pobijati žalbom ili kada žalba nije dopuštena. Je li vam ovo pomoglo? Ukoliko nemate pravno obrazovanje, teško da jest! Sveopći kaos u glavi! I što sad? Ni jednom odredbom Prekršajnog zakona ni Zakona o sigurnosti prometa na cestama nije propisano da okrivljenik sam mora izračunavati pravomoćnost i izvršnost, što su pravni pojmovi koji ne moraju biti svakom poznati, niti bi svaki okrivljenik trebao znati izračunati pravomoćnost i izvršnost. Ranije je bila obaveza policije da svakom okrivljeniku dostavi obavijest s kojim danom mu počinje teći zaštitna mjera i u tom slučaju ako je okrivljenik tu obavijest uredno primio nije bilo dvojbe da je znao od kada mu ta mjera teče. Izmijenio se zakon ta odredba je  ispuštena i više nema obveze policije da takvu obavijest dostavlja, došlo je do velikih problema u primjeni tih zakonskih odredaba u smislu utvrđenja na koji način bi okrivljenik mogao znati da mu je na snazi mjera jer o tome ne dobiva više obavijest.

Zaboravite ideju da se branite neznanjem! Niste znali da vam je na snazi  zaštitna mjera jer je čekate  obavijest od policije ili  niste dobro izračunali posljednji dan te mjere pa ste krenuli u vožnju misleći da je protekla? Visoki prekršajni sud  Republike Hrvatske ne uvažava! Ne znate izračunati kad vam je sudska odluka postala izvršna? Vaš problem i to poprilično velik problem, uzme li se u obzir kazna koja će vam biti izrečen zateknu li vas u vožnji dok vam je na snazi izrečena zaštitna mjera, neznanje ne ispričava! Izvršnost, pravomoćnost! Što onda činiti?  Izvršite uvid u iste podatke u koje će uvid izvršiti i policija kada vas zaustavi. To vam je jedino pouzdano! Neka mobitel posluži! Najjednostavnije, hvatajte se mobitela prije vožnje, odnosno provjerite kako stvari stoje s vašom zaštitnom mjerom i je li ista na snazi uvidom u MUP aplikaciju. Nema vam druge! To je doslovno stavi i uputa Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske iz presude Pp-7229/2022: „ukoliko je okrivljenik imao bilo kakvih dvojbi trebao se interesirati na internetskim stranicama MUP-a RH od kada do kada mu navedena mjera traje, jer je jedino relevantno ono što je propisano zakonom“. Mi ćemo dodati i ono što piše na odgovarajućoj stranici MUP-a. Kutak za vozače, status vozačke dozvole, aplikacija!